Početna»Novosti»Podrum Wineart dobio prestižnu međunarodnu nagradu
12.06.2017.

Podrum Wineart dobio prestižnu međunarodnu nagradu

Beogradski vinski bar dobio je jednu zvezdicu na ocenjivanju The World of Fine Wine World’s Best Wine Lists, koju po značaju porede sa Mišelinovom zvezdicom

novost podrum wineart dobio prestižnu međunarodnu nagradu vinski magazin vino fino
Beogradski vinski bar Podrum Wineart nagrađen je prestižnom nagradom The World of Fine Wine World’s Best Wine Lists 2017, osvojivši jednu zvezdicu i tako se upisavši na listu objekata sa najboljim vinskim kartama na svetu. Prestižno priznanje iznenadilo je ljude iz Wineart-a, jer, kao i kod Mišelinovih zvezdica, sudije za ovu nagradu same biraju restorane i barove koje će proveriti i eventualno nagraditi.

Sastav nove, četvrte godišnje liste World’s Best Wine Lists proglašen je na ceremoniji u Palati Koburg u Austriji, kao i u restoranu Rouge Tomate Chelsea u Njujorku gde su objavljene i Vinska lista godine i Najbolja dugačka vinska lista na svetu.

O zvezdicama je odlučivao panel sudija u kojem su neki od najboljih svetskih somelijera i pisaca o vinu, uključujući i Aldera Jaroua, Elin Mekoj, Čenga Po Tionga, Endrjua Džeforda, Andreasa Larsona, Frensisa Persivala i urednika The World of Fine Wine Nila Beketa.

Sudije su pregledale više od 4.500 vinskih lista iz restorana širom sveta pre nego što su finalizirali listu od 997 restorana sa jednom, dve i tri zvezde. Jednu zvezdicu dobila su 242 restorana sa cele planete.Svi finalisti su morali da dostignu određene standarde vezane za niz kriterijuma od kojih su najvažniji: širina, vrednost i kvalitet selekcije vina, a osvojena jedna zvezdica znači da restoran ima veoma dobru vinsku listu usklađenu sa opštim kriterijumima.

Od nastanka 2014, ova nagrada dobija na težini i, po rečima Žerara Basea MW, nekadašnjeg svetskog šampiona somelijera, “vrlo brzo postaje uvažena koliko i Mišelinov vodič".

Na dodeli nagrada, Nil Beket, urednik The World of Fine Wine, rekao je:

- Ove godine smo bili svedoci najjače konkurencije među učesnicima, po pitanju kvaliteta i kvantiteta. Uvođenje Šampionske lige, i već postojeće kategorije su odraz porasta standarda u pristupu vinu širom sveta.

Podrum Wineart ima dva objekta, jedan u centru Beograda, u Višnjićevoj 7, a drugi na Novom Beogradu, na Bulevaru Mihajla Pupina 16b, koji poseduje i udobnu senovitu baštu. Na oba mesta, niz vina može se probati na čašu, jer u Wineartu imaju impozantan broj enomata u kojima je uvek sveža selekcija od par desetina vrhunskih vina.