Početna»Novosti»PROKUPAC: OD RUŽNOG PAČETA DO LEPOG LABUDA
08.11.2017.

PROKUPAC: OD RUŽNOG PAČETA DO LEPOG LABUDA

Kerolajn Gilbi MW napisala je obiman članak za sajt JancisRobinson.com u kome je iznela svoj pogled na istoriju, osobine i budućnost prokupca

novost prokupac od ruŽnog paČeta do lepog labuda vinski magazin vino fino
Nosilac titule Master of Wine, Kerolajn Gilbi, koja je u okviru Dana prokupca održala odličan masterklas posvećen vinima od srpske autohtone sorte, objavila je opširan članak na sajtu JancisRobinson.com, u potpunosti posvećen ovoj sorti. U tekstu pod nazivom Made in Serbia Kerolajn Gilbi je opisala evoluciju prokupca, izdvojila njegove ključne karakteristike i ocenila vina iz svoje lične selekcije.

Kerolajn Gilbi, priznati autoritet za vina istočne Evrope, ispričala je da prati našu scenu već decenijama:

- Srpskim vinima se bavim oko četvrt veka. Ranih devedesetih godina, u vreme kada su vina iz istočne Evrope bila jako tražena u Velikoj Britaniji, uvozila sam vina iz Jugoslavije. Moj sledeći dodir sa vinima iz Srbije dogodio se 2014. godine. Tada sam radila na konsultantskom projektu u jednoj od nekadašnjih velikih državnih vinarija, sada privatizovanoj. To je bio pravi vinski vremeplov, jer sam videla stvari koje su u većem delu vinskog sveta davno nestale. Betonski rezervorari veličine bazena za plivanje, sa pukotinama, zarđalim cevima i loše izvedenim spojevima nisu obećavali kvalitet. Vinogradi su bili druga priča. Mnogi su bili na izvanrednim pozicijama i na sjajnom tlu, ali nažalost zapušteni usled nedovoljnih ulaganja. Neki od upravnika tih vinograda bili su praktično u suzama jer nisu mogli da se o tim vinogradima brinu onako kako oni zaslužuju, jer im je nedostajao novac za osnovne potrebe vinograda - navodi Gilbi i kaže da je u Srbiji na delu svojevrsna vinska tranzicija:

- Današnja vinska industrija u Srbiji je mešavina ovih preostalih divova koji proizvode jeftina alkoholna pića sa aromom vina, i skupa malih, novih vinarija - kaže Gilbi, uz tvrdnju da je prokupac najveća vinska nada Srbije i kandidat za sortu koja može proslaviti naše vino:

- Prokupac je verovatno veoma stara sorta i mahom se proizvodi u Srbiji. Genetika ove sorte još nije sasvim jasna, ali postoje pretpostavke da je ona roditelj turske sorte papazkarasi, koja je sa svoje strane roditelj kadarke - kaže Kerolajn Gilbi, koja je identifikovala glavne osobine ove sorte:

- Važan deo projekta Prokupac je pokušaj da se definišu ključne osobine sorte. Vino od prokupca je blago do srednje obojeno, a tipične arome uključuju trešnju i višnju, borovnicu, šljivu, biber, duvan...Ponekad ima nagoveštaj hibiskusa - navodi Gilbi.



Što se proizvodnje tiče, Gilbi preporučuje veoma nežan postupak:

- Stilski, najbliža paralela koju vidim je ona sa frankovkom - dodaje Gilbi i poručuje da ovo vino u proizvodnji treba tretirati poput pino noara, sa fokusom na nežnu maceraciju, umereni kontakt sa novim hrastovim bačvama i na traganje za elegancijom. Ne treba postupati sa njime kao sa kaberne sovinjonom, gde je fokus na ekstraktivnosti, intenzitetu i strukturi - poručuje Kerolajn Gilbi.

Kerolajn Gilbi MW potpuno je otvorena prema različitim stilovima proizvodnje vina od prokupca:

- Kupaža je sledeće ozbiljno pitanje. Neki proizvođači su vezani za ideju pravljenja vina samo od prokupca, a drugi prave kupaže sa najviše 15 odsto vina od druge sorte, što im omogućava da to vino i dalje zovu prokupcem. U svakom slučaju bilo bi loše da se vinarima ograniče opcije u ovoj fazi dok još otkrivaju potencijal sorte - govori priznati vinski stručnjak.

U zaključku opširnog teksta, Kerolajn Gilbi kaže da su pred našim vinima veliki dani:

- Srpska vinska scena je bez dileme dinamična i treba je pratiti, a najbolje vinarije pokazuju da srpska vina zaista imaju veliki potencijal. U ovom procesu, prokupac od ružnog pačeta postaje prelepi labud.

BOTUNJAC SVETI GRAL 2016

Arome šljive, ljubičice i divljeg bilja sa suptilnim hrastom. Sveže maline i višnje i prijatna kiselost. Ocena: 16.5

ČOKOT RADOVAN PROKUPAC 2015

Trešnja, šumsko tle, hrast sa notom začina. Vino dobre dubine sa zrnastim taninima. Ocena: 17

IVANOVIĆ PROKUPAC 2016

Mladoliko vino sa aromama šljiva i borovnica i sa dobro integrisanim hrastom. Ocena: 17

ŽIVKOVIĆ PROKUPAC 2015

Note trešnje i čokolade i suptilni dodir hrasta. Dobro balansirano, zrelo, zaokruženo vino lepe teksture. Ocena: 16.5+

BUDIMIR, PROKUPAC BOJE LILA 2009

Fantastični buke sa aromama belog bibera, ljubičice i prirodno sušenih paradajza. Veoma izražajno i intenzivno u ustima. Lep voćni ukus i duga završnica. Ocena: 17.5

DESPOTIKA, ZMAJEVITI PROKUPAC 2015

Puno hrasta koji na nosu "pokriva" crno bobičasto voće. Ukusi sušenog voća i trešnje. Ocena: 15.5

DOJA PROKUPAC 2015

Puno trešnje, ljubičice, začina, suptilan nagoveštasj vanile. Na nepcu vino daje ukus crnog bobičastog voća sa nagoveštajem cvekle. Lepo ukroćeni tanini. Ocena: 16.5

JANKO BAS 2016

Mekano vino začinske arome sa notama šljive. Namerno lak stil vina, sa mirisom jagoda i začina. Na nepcu vino odaje nagoveštaj zemljanih aroma sa crvenim bobičastim voćem i nežnim taninima. Ocena: 15

MILANOV PODRUM, PROKUPAC BELO 2016

Nežna bojna slame sa nagoveštajem ćilibara. Na nosu je vino izrazito začinsko sa dahom breskve. Vino je sveže, sa lakim dodirom fenola, diskretnim voćem i notom kore mandarine. Ocena: 15.5

VIRTUS PROKUPAC 2014

Mladoliko vino sa primetnim hrastom, višnjama, sveže na nepcu. Ocena: 15

YOTTA PROKUPAC 2015

Mirisi višnje i ljubičice. Dobra tekstura, dodir arome duvana, čvrsta završnica. Aromi hrasta potrebno je još malo integracije. Ocena: 16