Nosilac titule
Master of Wine,
Kerolajn Gilbi, koja je u okviru
Dana prokupca održala odličan masterklas posvećen vinima od srpske autohtone sorte, objavila je opširan članak na sajtu
JancisRobinson.com, u potpunosti posvećen ovoj sorti. U tekstu pod nazivom
Made in Serbia Kerolajn Gilbi je opisala evoluciju prokupca, izdvojila njegove ključne karakteristike i ocenila vina iz svoje lične selekcije.
Kerolajn Gilbi, priznati autoritet za vina istočne Evrope, ispričala je da prati našu scenu već decenijama:
- Srpskim vinima se bavim oko četvrt veka. Ranih devedesetih godina, u vreme kada su vina iz istočne Evrope bila jako tražena u Velikoj Britaniji, uvozila sam vina iz Jugoslavije. Moj sledeći dodir sa vinima iz Srbije dogodio se 2014. godine. Tada sam radila na konsultantskom projektu u jednoj od nekadašnjih velikih državnih vinarija, sada privatizovanoj. To je bio pravi vinski vremeplov, jer sam videla stvari koje su u većem delu vinskog sveta davno nestale. Betonski rezervorari veličine bazena za plivanje, sa pukotinama, zarđalim cevima i loše izvedenim spojevima nisu obećavali kvalitet. Vinogradi su bili druga priča. Mnogi su bili na izvanrednim pozicijama i na sjajnom tlu, ali nažalost zapušteni usled nedovoljnih ulaganja. Neki od upravnika tih vinograda bili su praktično u suzama jer nisu mogli da se o tim vinogradima brinu onako kako oni zaslužuju, jer im je nedostajao novac za osnovne potrebe vinograda - navodi Gilbi i kaže da je u Srbiji na delu svojevrsna vinska tranzicija:
- Današnja vinska industrija u Srbiji je mešavina ovih preostalih divova koji proizvode jeftina alkoholna pića sa aromom vina, i skupa malih, novih vinarija - kaže Gilbi, uz tvrdnju da je prokupac najveća vinska nada Srbije i kandidat za sortu koja može proslaviti naše vino:
- Prokupac je verovatno veoma stara sorta i mahom se proizvodi u Srbiji. Genetika ove sorte još nije sasvim jasna, ali postoje pretpostavke da je ona roditelj turske sorte papazkarasi, koja je sa svoje strane roditelj kadarke - kaže Kerolajn Gilbi, koja je identifikovala glavne osobine ove sorte:
- Važan deo projekta Prokupac je pokušaj da se definišu ključne osobine sorte. Vino od prokupca je blago do srednje obojeno, a tipične arome uključuju trešnju i višnju, borovnicu, šljivu, biber, duvan...Ponekad ima nagoveštaj hibiskusa - navodi Gilbi.
Što se proizvodnje tiče, Gilbi preporučuje veoma nežan postupak:
- Stilski, najbliža paralela koju vidim je ona sa frankovkom - dodaje Gilbi i poručuje da ovo vino u proizvodnji treba tretirati poput pino noara, sa fokusom na nežnu maceraciju, umereni kontakt sa novim hrastovim bačvama i na traganje za elegancijom. Ne treba postupati sa njime kao sa kaberne sovinjonom, gde je fokus na ekstraktivnosti, intenzitetu i strukturi - poručuje Kerolajn Gilbi.
Kerolajn Gilbi MW potpuno je otvorena prema različitim stilovima proizvodnje vina od prokupca:
- Kupaža je sledeće ozbiljno pitanje. Neki proizvođači su vezani za ideju pravljenja vina samo od prokupca, a drugi prave kupaže sa najviše 15 odsto vina od druge sorte, što im omogućava da to vino i dalje zovu prokupcem. U svakom slučaju bilo bi loše da se vinarima ograniče opcije u ovoj fazi dok još otkrivaju potencijal sorte - govori priznati vinski stručnjak.
U zaključku opširnog teksta, Kerolajn Gilbi kaže da su pred našim vinima veliki dani:
- Srpska vinska scena je bez dileme dinamična i treba je pratiti, a najbolje vinarije pokazuju da srpska vina zaista imaju veliki potencijal. U ovom procesu, prokupac od ružnog pačeta postaje prelepi labud.
BOTUNJAC SVETI GRAL 2016
Arome šljive, ljubičice i divljeg bilja sa suptilnim hrastom. Sveže maline i višnje i prijatna kiselost. Ocena: 16.5
ČOKOT RADOVAN PROKUPAC 2015
Trešnja, šumsko tle, hrast sa notom začina. Vino dobre dubine sa zrnastim taninima. Ocena: 17
IVANOVIĆ PROKUPAC 2016
Mladoliko vino sa aromama šljiva i borovnica i sa dobro integrisanim hrastom. Ocena: 17
ŽIVKOVIĆ PROKUPAC 2015
Note trešnje i čokolade i suptilni dodir hrasta. Dobro balansirano, zrelo, zaokruženo vino lepe teksture. Ocena: 16.5+
BUDIMIR, PROKUPAC BOJE LILA 2009
Fantastični buke sa aromama belog bibera, ljubičice i prirodno sušenih paradajza. Veoma izražajno i intenzivno u ustima. Lep voćni ukus i duga završnica. Ocena: 17.5
DESPOTIKA, ZMAJEVITI PROKUPAC 2015
Puno hrasta koji na nosu "pokriva" crno bobičasto voće. Ukusi sušenog voća i trešnje. Ocena: 15.5
DOJA PROKUPAC 2015
Puno trešnje, ljubičice, začina, suptilan nagoveštasj vanile. Na nepcu vino daje ukus crnog bobičastog voća sa nagoveštajem cvekle. Lepo ukroćeni tanini. Ocena: 16.5
JANKO BAS 2016
Mekano vino začinske arome sa notama šljive. Namerno lak stil vina, sa mirisom jagoda i začina. Na nepcu vino odaje nagoveštaj zemljanih aroma sa crvenim bobičastim voćem i nežnim taninima. Ocena: 15
MILANOV PODRUM, PROKUPAC BELO 2016
Nežna bojna slame sa nagoveštajem ćilibara. Na nosu je vino izrazito začinsko sa dahom breskve. Vino je sveže, sa lakim dodirom fenola, diskretnim voćem i notom kore mandarine. Ocena: 15.5
VIRTUS PROKUPAC 2014
Mladoliko vino sa primetnim hrastom, višnjama, sveže na nepcu. Ocena: 15
YOTTA PROKUPAC 2015
Mirisi višnje i ljubičice. Dobra tekstura, dodir arome duvana, čvrsta završnica. Aromi hrasta potrebno je još malo integracije. Ocena: 16