Početna»Novosti»Prvo vino na svetu nastalo je u istočnoj Turskoj
10.08.2017.

Prvo vino na svetu nastalo je u istočnoj Turskoj

Na skupu u institutu Smitsonijan među stručnjacima za vinovu lozu došlo je do konsenzusa o tome da je prvo vino na svetu napravljeno na obali reke Tigar

novost prvo vino na svetu nastalo je u istočnoj turskoj vinski magazin vino fino

Institut Smitsonijan u Sjedinjenim Američkim Državama pre nekoliko nedelja upriličio je niz događaja na koje su pozvani vinski stručnjaci i vinari iz celog sveta, a jedan od ciljeva skupa bio je pokušaj stvaranja neformalnog konsenzusa o tome koja je najstarija vinska regija na svetu. Najstarija otkrivena vinarija, Areni-1, nalazi se u Jermeniji, ali se, po svemu sudeći, najstariji aktivni vinski region nalazio u dolini reke Tigar u Turskoj.

Doktor Patrik Mekgovern, naučni direktor Biomolekularnog arheološkog projekta za istraživanje hrane i fermeniranih napitaka pri Univerzitetu u Pensilvaniji, obišao je ceo Mediteran i Kavkaz u potrazi za najstarijim tragovima o vinogradarstvu. Naučnik poznat među kolegama kao "Indijana Džons alkohola" je još 2003. godine, u knjizi Drevno vino: Potraga za korenima vinogradarstva izneo tezu da je plodna i topla regija jugoistočne Turske bila dom prvih vinara na planeti.

Ključ za Mekgavernovo otkriće pronađen je u zaleđu reke Tigar. On i kolega Hoze Vijamoz, švajcarski naučnik koji se bavi genetikom vinove loze, pronašli su samoniklu hermafroditsku vinovu lozu koja ima veoma visok prinos i čije genetske osobine ukazuju na to da je baš ona predak svih današnjih sorti vinove loze. Mekgavern i Vijamoz došli su do zaključka da je od ove sorte, pripitomljene i "privedene nameni" u vinogradima, nastalo grožđe koje se i danas gaji u vinogradima širom sveta.

Mekgavernove tvrdnje su u međuvremenu dobile podršku eminentnih kolega, a panel organizovan u Smitsonijanu bio je poprište još jedne velike polemike na ovu temu koja se okončala, kako prenosi sajt Wine Enthusiast, u slaganju većine učesnika sa Mekgovernovim tvrdnjama. Panel je pratila i velika degustacija vina iz Jermenije, Gruzije, Izraela, Libana. Jordana, Palestine i Turske.

Učesnici panela u Smitsonijan institutu složili su se da drevan karakter vina sa Kavkaza i istočnog Mediterana, njihov egzotični šarm i burna istorija, predstavljaju potencijalni pun pogodak na tržištu koje sve više traži prirodna vina i ona koja iza sebe imaju veliku, ozbiljnu priču. Libanska i gruzijska vina zacelo neće u dogledno vreme zaseniti slavu vina iz Bordoa, ali bi mogla steći međunarodnu prepoznatljivost kao vina iz oblasti u kojoj se vinova loza gajila milenijumima pre nego što je u Francusku stigla prva amfora vina.