Početna»Novosti»Roboti obrađuju vinograd u samom srcu Bordoa!
01.12.2017.

Roboti obrađuju vinograd u samom srcu Bordoa!

Kuća Chateau Clerc Milon počela je testiranje robota po imenu "Ted" kome je poveren rad na čišćenju od korova i pripremi zemlje

novost roboti obrađuju vinograd u samom srcu bordoa vinski magazin vino fino

U samom centru svetskog vinarstva, tamo gde tradicija znači više od sveta, u toku je proba novotarije koja ima potencijal da značajno olakša posao vinarima, ali i da ugrozi radna mesta hiljada ljudi. Vinarija Château Clerc Milon iz bordovske apelacije počela je testiranje robota-vinogradara! Robot pod imenom "Ted" već se oprobao u vinogradu, i to na čišćenju od korova i pripremi zemlje.

U kući Baron Philippe de Rothschild, kojoj pripada vinarija Clerc Milon, smatraju da u automatizaciji rada u vinogradu leži budućnost vinarstva.

- Mi vidimo robotiku kao efikasno rešenje za budućnost. Oni mogu da pomognu da rad u vinogradima bude manje naporan i da umanje našu zavisnost od fosilnih goriva i od štete koju nanose tradicionalni poljoprivredni alati - rekao je Filip Dajuin iz ove ugledne vinske kuće. On je, ipak, rekao da osetljiviji poslovi nikada neće biti prepušteni robotima.

- Ne verujem da će roboti ikada moći da biraju i beru grožđe. A nama je apsolutno na prvom mestu dobrobit naših radnika. TED će moći da ih rastereti nekih iscrpljujućih poslova ali je ljudska ruka nezamenjiva ako težimo savršenoj, visokokvalitetnoj berbi.

I u Portugaliji se, prenosi Dekanter, sprovode slični eksperimenti: kuća Symington Family Estates, tradicionalni proizvođač porta, isprobala je robota sa radnim nazivom "izviđač loze", kome je posao da motri na zdravlje čokota i upozorava vinogradare na potencijalne probleme. Robot je, zahvaljujući GPS opremi, u vinogradu potpuno samostalan. Ovaj projekat je veoma ozbiljan: istraživanje mogućnosti ovog sistema trajaće tri godine, a jedan od investitora je i Evropska Unija.
Ovo nisu jedini primeri primene najsavremenije tehnologije u tradicionalnim vinogradima. U nekim delovima Bordoa se već koriste dronovi u nadzoru vinograda, a već postoje ocene da je povećana preciznost u radu sa vinovom lozom dovela i do višeg kvaliteta vina.