Početna»Novosti»ROZE GODINE: ROSE SEC 2016, ZVONKO BOGDAN!
28.12.2017.

ROZE GODINE: ROSE SEC 2016, ZVONKO BOGDAN!

Rose Sec dokaz je da ne mora i ne treba da bude jednostavno vino voćnog karaktera, već da itekako može da poseduje i dubinu, i eleganciju, i upečatljiv karakter

novost roze godine rose sec 2016 zvonko bogdan vinski magazin vino fino
Srpski vinari poslednjih godina prave rozee koji u svemu prate svetske trendove: suve, karakterne, sveže. Odličan primer ovog trenda je vino koje je naš panel proglasio rozeom koje je obeležilo minulo leto i koje iz berbe u berbu zadržava visok kvalitet.

Rose Sec 2016

Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

U vinariji Zvonko Bogdan definitivno znaju šta znači kontinuitet kvaliteta. Iz godine u godinu, njihova vina dosledno prate stilski pravac i zacrtani nivo kvaliteta, naravno, uz razumljiva odstupanja koja zavise od karakteristika konkretne berbe. Pored impresivne tehnologije koju koriste, okupili su oko sebe zaista respektabilan tim enologa, na čijem čelu stoji Srđan Lukajić, jedan od najboljih u Srbiji. Pored toga, kako godine odmiču, njihovi vinogradi sve su stariji i bolji, pa ni rezultati ne izostaju. Konstantan kvalitet vidi se u svim vinima, pa tako i u njihovom premijum rozeu, kom očito pristupaju sa dovoljno ozbiljnosti jer redovno biva ocenjen najvišim ocenama na takmičenjima i degustacijama. Iz tog razloga, već treću godinu za redom, Rose Sec vinarije Zvonko Bogdan dospeva na godišnju top listu našeg magazina. Ove godine našao se na prvom mestu, što je, osim visoke ocene sa interne degustacije, priznanje i za ukupan dosadašnji beskompromisni rad na ovom vinu. Rose Sec dokaz je da roze nikako ne mora i ne treba da bude samo banalno, jednostavno vino voćnog karaktera, već da itekako može da poseduje i dubinu, i eleganciju, i upečatljiv karakter.

Ovaj roze lagano je obojen u svetle ružičaste nijanse, što već na prvi pogled nagoveštava njegov stilski pravac. Miris pritajen, tih i elegantan, ali beskrajno slojevit. Ako mu date dovoljno vremena, kako se bude grejao u čaši, otkrivaće nove i nove arome. Smenjuju se sitno crveno voće, pre svega crvene ribizle, sa citrusima poput crvenog grejpa, zatim se javljaju breskve, pa potom sveži tonovi začinskog bilja. Umereno puno u ustima, kritalne čistoće, svežih kiselina, hrskavo i beskrajno dugačko u završnom ukusu.

2. Urban rose 2016
Vinarija Deurić, Fruška gora


Roze koji tek sada, umesto da ide ka umoru i gubitku svežine, dobija na kompleksnosti, zaokružuje se i otvara. Prozirne, losos - roze boje i finog mirisa maline, kajsije i citrusa, sa pritajenim herbalno – zeljastim tonovima u pozadini, koji mu daju na kompleksnosti. Živih, razvijenih kiselina, umereno puno, duge sveže završnice u kojoj se javlja i prizvuk slatkih začina.

3. Tri Morave rose 2016
Vinarija Temet, Tri Morave


Lagano obojeno, prozirno, sa mirisima malina i ribizle, te prijatnim zeljastim tonovima. Izvrsne svežine, sa malo taninske trpkosti koja dopunjuje strukturu. Dugog i svežeg završnog ukusa, sa notom crvenog voća i grejpfruta. Etalon za dobar sveži roze.

4. Lastar rose 2016
Vinarija Lastar, Levač


Vinarija Lastar brzo je razumela šta je glavni trend u rozeima, izašavši na tržište sa ovim vibrantnim i elegantnim lepotanom. Svetlo roze boje, nežnog, voćno - cvetnog mirisa. U njemu dominira crveno voće - ribizle i trešnje - uz malo tonova začinskog bilja i note mandarine. Srednje puno, čisto, sveže, postojane završnice.

5. Pink Punk 2016
Vinarija Chichateau, Fruška gora


Roze beskompromisnog imena i istog takvog pakovanja još jednom potvrđuje da je nepodilaženje masovnom ukusu i čvrsto držanje za sopstvene principe strateško opredeljenje vinarskog kvarteta iz Šišatovca. Pink Punk iz 2016. je jasnog karaktera i donosi maline, limun i grejp, uz prefinjenu mineralnost. Na jeziku sveže, čvrsto, voćno i mineralno, nežnog, ali dugog završnog ukusa.

Povezani unosi