Početna»Novosti»Sajam Wine Vision by Open Balkan svečano je otvoren
16.11.2023.

Sajam Wine Vision by Open Balkan svečano je otvoren

Više od šest stotina izlagača do nedelje, 19. novembra demonstriraće snagu balkanskog vinarstva, uz kolege iz mnogih drugih zemalja

novost sajam wine vision by open balkan svečano je otvoren vinski magazin vino fino
Drugi po redu sajam Wine Vision by Open Balkan, najveće vinsko dešavanje u regionu i jedno od najvećih u Evropi, svečano je otvoren! Otvaranje, kome su prisustvovali, lično i preko video linka, lideri zemalja-članica inicijative Otvoreni Balkan, okupilo je veliki broj diplomata, novinara, javnih radnika, predstavnika vinskog i ugostiteljskog biznisa i drugih posetilaca prvog dana sajma, rezervisanog isključivo za poslovne i profesionalne posetioce.

Zajednička zdravica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, kojoj su prethodili govori sva tri lidera uz video poruku premijera Albanije Edija Rame, označila je početak sajma na kome će više od šest stotina izlagača do nedelje, 19. novembra demonstrirati snagu balkanskog vinarstva, sa fokusom na vina Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Regionalnim vinarima pridružio se i veliki broj kolega iz Rusije, Mađarske, Izraela, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i mnogih drugih država.

Vina Italije ove godine su naročito akcentirana, o čemu svedoče i da je italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa predstavnicima najveće svetske smotre vina Vinitaly i sajmom Veronafiere, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u Beograd dovela više od 50 najpoznatijih italijanskih firmi iz sektora vinske industrije. Uz to, otvaranju sajma Wine Vision by Open Balkan prisustvovao je i predsednik italijanske regije Veneto Luka Zaja.Za sajam vlada i veliko interesovanje specijalizovanih medija. Dva najveća i najznačajnija vinska magazina u Evropi, Decanter i Falstaff, imaju štandove u centralnom prostoru Hale 1, na kojima su redstavnici ovih medija tokom celog prvog dana živo komunicirali sa kolegama i vinarima iz Srbije, stvarajući nove i veoma korisne veze za naše vinarstvo.

Prvog dana sajma Wine Vision by Open Balkan, u popodnevnim satima, završeno je i dvodnevno ocenjivanje vina u sklopu Open Balkan Wine Trophy. Oko 700 uzoraka vina iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije prispelo je na stolove trideset sudija, čija će ocena biti objavljena u subotu u 19h: biće dodeljeno devet trofeja, kao i novouvedene nagrade za najbolja vina iz pojedinačnih zemalja.

Kerolajn Gilbi MW na ocenjivanju Open Balkan Wine Trophy

U halama 5 i 11 Beogradskog sajma počela su i dešavanja u okviru Food Vision-a, velikog sajamskog segmenta posvećenog regionalnoj gastronomiji, a narednih dana nastaviće se kulinarskim masterklasovima, degustacijama, predavanjima i takmičenjima.

Drugi dan sajma Wine Vision by Open Balkan otvoren je za širu publiku. Cena ulaznice je 700 dinara, a radno vreme sajma je od 12-20h.