Početna»Novosti»Salvatore Kastano - najbolji somelijer Evrope i Afrike!
22.11.2021.

Salvatore Kastano - najbolji somelijer Evrope i Afrike!

Drugo mesto na takmičenju Best Sommelier Europe & Africa zauzela je Nina Jensen iz Danske, a treće - Suvad Zlatić iz Austrije

novost salvatore kastano - najbolji somelijer evrope i afrike vinski magazin vino fino

Najbolji somelijer u Evropi i Africi dolazi iz Italije i zove se Salvatore Kastano. Na takmičenju Best Sommelier Europe & Africa održanom prošle nedelje u Limasolu na Kipuru Kastano je postao nosilac najviše evropske somelijerske titule i ujedno se plasirao za nadmetanje ASI Best Sommelier of the World koje će iti održano 2023. godine u Parizu.

Drugo mesto zauzela je Nina Jensen iz Danske, a na trećem mestu je Suvad Zlatić iz Austrije, a rodom iz Bosne i Hercegovine. Zlatić, vinski ambasador Šampanje, dva puta je osvojio titulu najboljeg somelijera Austrije, 2014. i 2021.

Salvatore Kastano, rođen 1990. godine na Siciliji, počeo je karijeru u Londonu kao somelijer restoranu The Dorchester Alena Dikasa. Trenutno je glavni somelijer i savetnik za prodaju u uglednoj vinoteci Friarwood u Londonu.

- Kako je uzbudljivo bilo ovo putovanje! Najiskrenije čestitamo svim učesnicima na njihovom nastupu na takmičenju i na tome što su učinili da ovogodišnje nadmetanje bude za dugo pamćenje - rekli su u međunarodnom udruženju somelijera ASI.

Ove godine na prestižnom takmičenju, nažalost, nije bilo predstavnika Srbije.