Početna»Novosti»Šef Masimo Botura kuva za izbeglice u Francuskoj
22.09.2018.

Šef Masimo Botura kuva za izbeglice u Francuskoj

Boturin restoran Refettorio u Parizu razvozi hranu u izbegličke kampove, u sklopu akcije čiji je cilj da se ukaže na sve teži položaj ovih ljudi

novost Šef masimo botura kuva za izbeglice u francuskoj vinski magazin vino fino
Masimo Botura, italijanski šef čiji je restoran Osteria Francescana ove godine ponovo proglašen za najbolji na planeti, pre nekoiko godina je zajedno sa grafiti umetnikom JR-om otvorio narodnu kuhinju u Francuskoj, na Place de la Madeleine u Parizu. Na ovom mestu, po imenu Refettorio, pripremaju se hranljivi, ukusni i zdravi obroci od namirnica koje bi se inače bacile iako su sveže i u potpunosti upotrebljive.

Sada Botura ima novu humanu inicijativu koja za cilj ima da skrene pažnju na izuzetno loš položaj izbeglica u Francuskoj: specijalni kamion-kuhinja posluživaće hranu izbeglicama koje žive u kampovima iz kojih im je sve teže da izađu. Plan je da se razvozi, za sada, stotinak obroka dnevno, a Botura i JR kažu da nije toliko bitan broj obroka koliko prilika da skrenu pažnju na upozorenja humanitarnih organizacija da izbeglice više ne smeju da napuštaju kampove ili da nemaju nikakav prevoz kojim mogu stići do restorana Refettorio.

Botura kaže da je ideja o bacanju hrane za njega zastrašujuća:

- Kad sam bio dete, nikada nisam mogao da ustranem sa stola dok ne pojedem sve sa tanjira. Zato je za mene prirodno da se sva hrana treba iskoristiti. Takođe, kao Italijan, rastao sam sa idejom da je vrlo važno deliti hranu sa drugima - rekao je u intervjuu za britanski Telegraph.

Zgrožen činjenicom da ljudi u bogatim zemljama Zapada traće ogromne količine hrane, Botura smatra da je tom delu sveta potrebno i više štedljivosti i više samilosti. On poručuje svima koji kuvaju kod kuće da pažljivije planiraju svoje nabavke:

- Kupujte hranu samo za nekoliko dana i dobro razmislite koliko hrane ćete kupiti. Ako budete pažljivi u ovome, bolje ćete se hraniti, uštedećete novac i borićete se protiv zagađivanja. Kuvaćete sve što imate u frižideru. To je početak koji će vas odvesti do pravog razumevanja vrednosti hrane u današnje vreme - rekao je Botura, koji navodi i da se u svetu godišnje baci 1.3 milijarde tona hrane.