Početna»Novosti»Skandal u Francuskoj: stono vino flaširali kao vrhunsko!
07.08.2017.

Skandal u Francuskoj: stono vino flaširali kao vrhunsko!

Firma Raphael Michel je, kako tvrdi tužilaštvo, velike količine jeftinog stonog vina prodavala kao čuveno vino iz apelacije Chateauneuf-du-Pape

novost skandal u francuskoj stono vino flaširali kao vrhunsko vinski magazin vino fino

Jedna od najvećih francuskih kompanija za promet vina na veliko našla se, kako prenosi Decanter, u centru ogromnog skandala. Firma Raphael Michel je, kako tvrdi tužilaštvo, velike količine jeftinog stonog vina prodavala kao vino iz oblasti Rone, pored ostalih i iz čuvene apelacije Chateauneuf-du-Pape.

Menadžer kompanije, Gijom Rikvert, uhapšen je i potom pušten da se brani sa slobode nakon što je platio kauciju od milion evra, a na tužilaštvu je sada da utvrdi koliko je vina tačno pušteno na tržište sa lažnim geografskim poreklom. Dekanter navodi da se radi o količinama i do 30 miliona litara.

Advokat Gijoma Rikverta, Ollivije Moris, naveo je da njegov klijent ima mnoge, kako je rekao, "ljubomorne takmace" i da je to u korenu ove istrage, ali se, na pitanje da li su se pod čuvenim etiketama zaista prodavala obična rinfuzna vina, suzdržao od jasnog odgovora i umesto toga je rekao da su sva vina koja ova kompanija prodaje "zdravstveno ispravna".

Rikvert je pre nekoliko dana suspendovan sa pozicije menadžera kompanije Raphael Michel i zabranjeni su mu svi kontakti sa ovom firmom koja ima dugu i, barem do ovog skandala, časnu istoriju. Osnovana je 1899. godine u oblasti Var i u svom portfoliju ima nekoliko vinarija i vinogradarskih zadruga.