Početna»Novosti»Španija je postala najveći izvoznik vina na svetu
10.04.2018.

Španija je postala najveći izvoznik vina na svetu

Rast izvoza ne prati i adekvatan profit: Španija je od prodaje vina zaradila 2.85 milijardi evra. Italija je zaradila šest milijardi evra, a Francuska - devet milijardi

novost Španija je postala najveći izvoznik vina na svetu vinski magazin vino fino
Španija je izbila na prvo mesto liste najvećih izvoznika vina na svetu! Prošle godine iberijski vinari prodali su u inostranstvu 22.8 miliona hektolitara vina, znatno više od Italije (21 milion hektolitara) i Francuske (15 miliona hektolitara).

No, ovaj rast izvoza ne prati i adekvatan profit: Španija je od prodaje vina zaradila 2.85 milijardi evra. Italija je zaradila šest milijardi evra, a Francuska - devet milijardi. Razlog za ovo je činjenica da španska vina imaju tradicionalno nisku cenu, u proseku 1.25 evra po litru vina. Litar francuskog vina prosečno košta 6 evra, a italijanskog - 2.78 evra. Špansko vino je jedno od najjeftinijih u grupi velikih svetskih proizvođača, a samo južnoafrička vina prodaju se po manjoj ceni - 1.23 evra po litru.

Sa druge strane, španski poznavaoci vina kažu da niska cena vina iz ove zemlje nema negativan uticaj na reputaciju vinske Španije. Rafael del Rej, direktor Španske opservatorije vinskih tržišta, rekao je za sajt Euronews da Španci prodaju kvalitetno, a povoljno vino:

- Prosečan kvalitet španskih vina koja se prodaju na velikim tržištima sasvim je zadovoljavajući - rekao je del Rej, dodavši, ipak, da Španija ima još mnogo da uči:

- Istina je da smo daleko od Francuske i Italije, a razlog za to je mnogo duže iskustvo na međunarodnom tržištu koje ove dve zemlje poseduju.

Poznavaoci kažu da najveći izazov za španske vinare predstavlja smanjenje obima prodaje jeftinog, masovno proizvedenog vina kojim Španija preplavljuje svetsko tržište.