Početna»Novosti»Srbija bez medalja na Portugieser du Monde
30.04.2019.

Srbija bez medalja na Portugieser du Monde

Nakon višegodišnje serije uspeha na jedinom svetskom takmičenju ove vrste, portugizeri iz Srbije ostali su bez nagrada u Pečuju

novost srbija bez medalja na portugieser du monde vinski magazin vino fino

U Pečuju u Mađarskoj nedavno je okončano je takmičenje Portugieser du Monde, jedino tematsko svetsko takmičenju za vina od sorte portugizer. Ove godine je bilo prijavljeno 102 vina iz šest zemalja, a u četiri kategorije titule šampiona u 2019. godini osvojila su vina mađarskih i austrijskih vinarija. I pored zapaženih uspeha prethodnih godina na ovom takmičenju na kome su naši vinari osvajali zlatne i srebrne medalje, pa čak i velike trofeje, vinarije iz Srbije ostvarile su izuzetno slab rezultat, ne osvojivši nijednu medalju.

Vinsko ocenjivanje Portugieser du Monde organizovano je ove godine po sedmi put od strane časopisa za gastronomiju i vino Pécsi Borozó. Stručnjaci iz Indije, Meksika, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Italije, Velike Britanije, Poljske, Srbije i Mađarske, tražili su 26. aprila šampione u četiri kategorije: sveži portugizer iz berbe 2018, starije berbe sortnih vina iz portugizera, kupaže sa minimum 50% portugizera i specijaliteti (rose, penušci, desertna vina). Ocenjivanje u vinariji Bock u Vilanju obuhvatilo je 102 vina iz šest zemalja koja su se takmičila za titulu šampiona, te za zlatne i srebrne medalje. Najveći deo vina, više od polovine, došao je iz Mađarske, a ostala su napravljena u Hrvatskoj, Nemačkoj, Slovačkoj, Austriji i Srbiji iz koje je ove godine na ocenjivanje poslato pet etiketa.

Prema rečima Jožefa Košarke, predsednika žirija i vinarskog akademika, ovogodišnje takmičenje bilo je veoma uzbudljivo i vinski stručnjaci probali su puno odličnih vina.

Za šampione u kategoriji mladih portugizera proglašena su vina Günzer Családi Birtok Portugieser 2018 (Vilanj, Mađarska) i Weingut Harald Schachl Granat 2018 (Thermenregion, Austrija). Šampion u kategoriji za starije berbe sortnih vina od portugizera je Weingut Harald Schachl Granat 2017 (Thermenregion, Austrija). Šampion za kupaže sa najmanje 50% portugizera je Lelovits Tamás Pincészete Redy 2018 (Villanj, Mađarska) U kategoriji vinskih specijaliteta žiri nije dodelio titulu šampiona. Na ovogodišnjem Portugieser du Monde, pored 4 šampiona, dodeljeno je 17 zlatnih i 29 srebrnih medalja.

Svečana dodela nagrada održana je 27. aprila na Univerzitetu u Pečuju, gde su dr. Žolt Pava, gradonačelnik Pečuja, glavni pokrovitelj događaja, Zoltan Madaraš, predsednik Skupštine županije Baranja, dr. Jožef Košarka, predsjednik žirija, i Zoltan Đerfi, direktor ocenjivanja i glavni urednik magazina Pécsi Borozó predali nagrade najboljim vinarima.

Nakon predaje šampionskih plaketa i diploma koje je dizajnirao pečujski mladi umetnik Kornel Lejer, zainteresovana publika je mogla da proba vina oko 20 vinarija koje su se predstavile na ovom događaju. Pored vinarija iz Vilanja, u Pečuj je došlo i pet vinara koji su predstavljali udruženje vinskog regiona Plešivica u Hrvatskoj.