Početna»Novosti»Srpska vina oduševila posetioce sajma u Bordou
24.11.2018.

Srpska vina oduševila posetioce sajma u Bordou

Na sajmu Vinitech predstavilo se devet vinarija iz Srbije, a vinski kritičar Tomislav Ivanović održao je uspešan masterklas posvećen našim vinima

novost srpska vina oduševila posetioce sajma u bordou vinski magazin vino fino
U velikom Muzeju vina u Bordou, koji je za manje od tri godine postojanja već stekao status jednog od najvažnijeg, ako ne i najvažnijeg muzeja na svetu posvećenog vinu, pre nekoliko dana predstavljena su vina odabranih srpskih vinarija! Masterklas posvećen vinima Srbije vodio je vinski kritičar Tomislav Ivanović, a događaj je organizovan u sklopu sajma Vinitech Bordeaux, jednom od najvažnijih sajmova vinogradarstva i vinarstva u Evropi.

U sklopu nastupa na sajmu, organizovana je i Masterclass radionica u Muzeju vina (La cite du vin) u Bordou na kojoj su predstavljena vina koja se već nalaze u vinskoj kolekciji muzeja. Fokus radionice koju je na francuskom održao Tomislav Ivanović bio je na vinskoj Srbiji i naročito karakteristikama vinskog rejona Šumadije. Predstavljena su vina iz četiri šumadijske vinarije: Aleksandrović, Kraljevska vinarija, Radovanović i Despotika. Radionica je već nedelju dana pre početka bila u potpunosti rasprodata, tako da je svih 45 mesta u sali bilo popunjeno. Publika je bila veoma zainteresovana, tako da je nakon radionice usledio i veliki broj dodatnih pitanja, čak i na temu mogućnosti za investicije u podizanje zasada vinograda u Srbiji i osnivanje vinarije.

U Muzeju vina je održana i interna degustacija svih vina koja su nastupila na sajmu, tako da je izgledno da će se uskoro na policama vinoteke u Muzeju vina naći još nekoliko etiketa vina iz Srbije.

Što se samog sajma tiče, Tomislav Ivanović kaže da je naš nastup izazvao veliku pažnju. Okupljene su vinarije iz više vinskih rejona Srbije kako bi se što bolje prikazao diverzitet srpske vinske scene. Tako je pred francuskom publikom nastupilo ukupno devet vinarija iz Srbije: Vista Hills, Fruškogorski vinogradi, Virtus, Temet, Budimir, Despotika, Kraljevska vinarija, Aleksandrović i Radovanović.

Svih 45 mesta na masterklasu rasprodato je nedelju dana ranije

- Nastup srpskih vinarija u Bordou je rezultat saradnje koju već nekoliko godina Udruženje vinara Šumadije razvija sa institucijama iz Bordoa. Kao što je već poznato, odabrana vina iz Šumadije su već prisutna u Muzeju vina u Bordou koji je obavezna stanica za sve posetioce koji turistički ili poslovno obilaze Bordo - govori Tomislav Ivanović i dodaje:

- Već od samog otvaranja sajma Vinitech, bilo je jasno da srpski štand izaziva veliku pažnju. Veliki broj posetilaca koji se profesionalno bave vinarstvom ili vinogradarstvom (rade u vinarijama, kompanijama koje proizvode vinarsku ili vinogradarsku opremu, uvoznici, distributeri, vinari, itd) dolazio je na štand Srbije radi upoznavanja sa vinarstvom o kome malo ili nedovoljno znaju. A o kvalitetu naših vina najbolje govori komentar jednog posetioca koji radi u komercijali za Chateau Latour i koji je probavši Radovanovićev Kaberne sovinjon rezervu i Aleksandrovićev Regent prokomentarisao da u Bordou retko ko može da uspe da napravi 100% kaberne sovinjon takvog kvaliteta. Još više ga je iznenadio odnos cene i kvaliteta vina koja je probao na srpskom tržištu - svedoči Ivanović o velikom interesovanju Francuza za naše vinarstvo.

Ivanović kaže da su posetioci sajma Vinitech bili impresionirani činjenicom da naše vinske regije imaju veliki potencijal za uzgoj najrazličitijih sorti vinove loze:

- Posetiocima je bilo interesantno da upoznaju bolje srpski teroar jer su na primeru vinarije Fruškogorski vinogradi mogli da vide da u istom vinogorju podjednako dobre rezultate postižu i pino noar i sorta merlo po kojoj je Bordo poznat. Srpski štand je imao i svojevrsnu pretpremijeru jer je vinarija Temet predstavila svoje novo vino koje će tek izaći na srpsko tržište za nekoliko meseci - u pitanju je kupaža prokupca i kaberne frana - što je samo po sebi doprinelo da se u poslovnim razgovorima na sajmu pominju i "ona odlična vina na štandu Srbije u hali 1"... I posetioci koji vole lokalne sorte su imali svoje favorite jer su mogli da probaju vina od prokupca, tamjanike, morave...Ohrabruje što se ovim malim koracima gradi imidž Srbije u Evropi, tako da je korisno razvijati ovakve vidove saradnje - govori Ivanović.

Ivanović zaključuje i da je odluka da se ovako ambiciozno nastupi u Bordou bila potpuno opravdana:

- Mogu da ocenim ovaj sajam kao izuzetno uspešan. Francuzi su na temu vina vrlo osetljivi, i spremni su da otvoreno kritikuju vina koja dolaze iz drugih krajeva. No, Srbija je na sajmu pobrala simpatije posetilaca.Jedino pitanje na koje nismo imali spreman odgovor je bilo zašto ne može srpsko vino da se kupi u Francuskoj ili da se naruči online... A nadam se da nećemo dugo čekati da i to postane realnost.