Početna»Novosti»Stare sorte i mlade nade
13.11.2021.

Stare sorte i mlade nade

Marko Krstić (25), somelijer iz Beograda, pobedio je na prvom takmičenju mladih somelijera posvećenom autohtonim srpskim sortama vinove loze

novost stare sorte i mlade nade vinski magazin vino fino
Mladi somelijeri Andreja Adamović, Marko Krstić i Dušan Ubiparip
U Beogradu se pre dva dana odigrao veoma zanimljiv vinski događaj posvećen isključivo mladim somelijerima, a centralna tema bila je - srpska vinska baština! Marko Krstić, mladi somelijer iz Beograda, pobedio je na prvom Takmičenju mladih somelijera – Upoznajte srpske sorte, održanom pre dva dana u Beogradu u organizaciji Udruženja somelijera Srbije SERSA.

Dvadesetpetogodišnji vinski profesionalac već četiri godine usavršava se u somelijerskom pozivu, a na ovom nadmetanju, održanom u hotelu Hyatt Regency, pokazao je zavidno znanje o srpskim autohtonim sortama vinove loze.

Na takmičenju je učestvovalo dvadeset somelijera iz cele Srbije, starosti od 18 do 29 godina. Pred njih su postavljeni zadaci koji su bili fokusirani na autohtone i regionalne sorte vinove loze zastupljene u vinogradima Srbije: takmičari su morali da demonstriraju da su tokom priprema za nadmetanje usvojili značajno znanje o aromama i ukusima vina od ovih sorti. Podrazumeva se da su senzorne veštine morale biti praćene i okretnošću i elegancijom u postupanju sa vinom – učesnici su se, takmičili i u veštini servisa i dekantiranja, kao i otvaranja penušavih vina. Takmičari su predlagali i idealne parove hrane i vina od srpskih autohtonih sorti. U finale takmičenja, koje je održano u tri kruga, ušli su Andreja Adamović iz Zaječara, Dušan Ubiparip iz Novog Sada, član Udruženja somelijera Vojvodine, i Marko Krstić iz Beograda, koji je osvojio žiri vinskim umećem, znanjem i prirodnim šarmom.

- Takmičenje je za mene bilo veoma zanimljivo i zarazio me je taj pozitivan adrenalin koji sam osetio, tako da je izvesno da ću se prijavljivati za neka naredna nadmetanja – kaže Marko Krstić za Vino & Fino. Krstić kaže i da je slepa degustacija vina bila najizazovniji deo takmičenja, uz začkoljice kao što je degustiranje jednog blanc de noir vina, konkretno bele kadarke.

​- Moguće je i da pred svim tim ljudima čula drugačije reaguju - govori Krstić o ovom takmičarskom iskustvu.

Krstić, koji radi kao somelijer u beogradskom koktel baru i restoranu Josephine, smatra da je ovo takmičenje veoma važno za promociju vina od srpskih autohtonih sorti.

- Nadam se da će takmičenje doprineti afirmaciji tih sorti i da ćemo zahvaljujući njemu videti više događaja kao što su, na primer, vertikalne degustacije vina od autohtonih srpskih sorti, kako bi se pratio razvoj tih vina kroz duži niz godina - rekao je Krstić.

Marko Krstić demonstrira veštinu serviranja penušavog vina

- Ovi mladi ljudi vredno su radili prethodnih mesec dana i kod svih se vidi želja da budu vrhunski profesionalci, a time će i pomoći promociju domaćih vina i jačanje srpskog vinskog identiteta - izjavio je Dejan Živkoski, predsednik Udruženja somelijera Srbije – SERSA. Đurđa Katić iz udruženja SERSA dodala je za Vino & Fino da su mladi somelijeri osvetlali obraz svoje generacije:

- Izuzetno smo zadovoljni takmičenjem, a posebno znanjem koje su somelijeri pokazali o domaćim sortama vinove loze, srpskim vinima i regionima. Posebno raduje veliko interesovanje za učešće u takmičenju, kao i veoma viosk nivo znanja koje su svi takmičari pokazali.

Organizacija Takmičenja mladih somelijera – Upoznajte srpske sorte realizovana je uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu. Takmičenje je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru konkursa za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini.