Početna»Novosti»Stiže knjiga sa sto recepata iz restorana Noma!
14.04.2018.

Stiže knjiga sa sto recepata iz restorana Noma!

Kapitalni naslov Foundations of Flavor: The Noma Guide to Fermentation je insajderski pogled na najveće tajne restorana Renea Redžepija

novost stiže knjiga sa sto recepata iz restorana noma vinski magazin vino fino
U oktobru će se na tržištu pojaviti knjiga koja, sudeći po najavama, ima potencijal da postane referentno gastronomsko štivo. Knjiga Foundations of Flavor: The Noma Guide to Fermentation je insajderski pogled na najveće tajne restorana Noma, čiji je šef, Rene Redžepi, višegodišnji nosilac titule najboljeg kuvara na svetu, od procesa fermentacije napravio pravu gastronomsku magiju i osnovu svog osobitog kulinarskog stila. Pisac knjige nije niko drugi nego Dejvid Zilber, veliki "alhemičar" Nome - to jest šef Nomine laboratorije za fermentaciju.

U restoranu Noma, četvorostrukom pobedniku u izboru World’s 50 Best Restaurants, većina jela nastalo je procesom čija makar jedna etapa sadrži neki vid fermentacije, radi dobijanja neverovatnih aroma koje se pamte dugo posle posete restoranu. Reč alhemija u prethodnog pasusu nije upotrebljena slučajno: Dejvid Zilber, koji se u Nomi zaposlio sa 28 godina, nakon stažiranja od samo dve nedelje, nije opsednut hranom, već samim procesom transformacije materije.

- Nastojim da hranu oslobodim okova. Stremim tome da jednoga dana, bez odbacivanja ijednog dela onoga što sam naučio o sezonalnosti, kvalitetu ili etici, mogu da sa hranom uradim ono što su sa bojom uradili najveći moderni slikari - govori Zilber.

Knjiga će imati više od 750 ilustracija, i, što je mnogo značajnije, 100 detaljno napisanih recepata u kojima se ne sakriva nijedan korak ili sastojak. Ostaje da se vidi da li će knjiga učiniti da tajne Nome postanu deo globalne kuhinje.

Cena knjige u pretprodaji je 28 dolara za papirno izdanje, i 20 dolara za elektronsko. Knjiga ulazi u prodaju 16. oktobra.