Početna»Novosti»Takmičenje BIWC u Sofiji ove godine uz veliki festival vina!
15.05.2019.

Takmičenje BIWC u Sofiji ove godine uz veliki festival vina!

Osmo izdanje najvećeg regionalnog vinskog nadmetanja održaće se i ove godine u Sofiji

novost takmičenje biwc u sofiji ove godine uz veliki festival vina vinski magazin vino fino
Najveće i najvažnije regionalno vinsko nadmetanje, BIWC (Balkans International Wine Competition održaće se od 5. do 9. juna u Sofiji. Osmo izdanje ove važne manifestacije u Sofiji donosi razne promene, od nove lokacije do novih medalja i priznanja. Ocenjivanje vina i takmičenje biće održano u hotelu Hilton, dok će prateći festival ove godine po prvi put biti smešten u samom srcu Sofije, ispred Nacionalne palate kulture.

Nadmetanje za najbolja vina Balkana deo je šireg događaja po imenu BIWCF - Balkans International Wine Competition and Festival, koji je podeljen na dva segmenta. U prvoj etapi dešavanja sudije će ocenjivati više od 800 uzoraka vina od oko 200 proizvođača iz balkanskih zemalja, a u drugom, festivalskom delu publika će imati prilike da degustira nagrađena vina sa celog balkanskog prostora.

Najbolja vina i vinske kuće poneće neku od sledećih nagrada: bronza, srebro, zlato, dvostruko zlato, najbolja vina od autentičnih sorti, najbolja vinarija na Balkanu, kao i najbolje belo, roze , crveno, penušavo i desertno vino. Najvažnije priznanje je Veliki trofej, koji je prošle godine osvojilo vino Anca Maria Rose 2017 rumunske kuće Domeniul Vladoi. Predhodnih godina, vina iz Srbije beležila su značajne rezultate: uz niz medalja, bilo je nekoliko osvojenih trofeja kao i jedan veliki trofej 2014. godine.

Po treći put biće dodeljena i nagrada za najbolju vinariju na Balkanu, a ova nagrada dodeljuje se kući čija su vina osvojila najviše medalja. Ove godine uvedena je i nagrada Best in Show, a ove medalje osvajaće najbolje ocenjena vina iz svake pojedinačne zemlje - učesnice takmičenja BIWC.

Ovo takmičenje svoj ugled među vinarima i publikom steklo je upravo visokim kriterijumima i pažljivim odabirom profesionlanih sudija. Organizatori kažu da je ovogodišnji panel najbolji do sada! Na čelu panela je Konstantinos Lazarakis MW (Grčka), a ostale sudije su Beverli Tabron MW (Velika Britanija), Rod Smit MW (Velika Britanija), Džon Salvi MW (Velika Britanija/Francuska), Darel Džozef (SAD), Serhat Narsap (Turska), Horija Hasnas (Rumunija), Evangelos Beris (Grčka), Ivana Simjanovska (Severna Makedonija), Mihaela Kojokaru (Italija-Rumunija), Dašamir Elezi (Albanija), Elod Adam (Mađarska /Rumunija), Igor Luković (Srbija) i četverac sudija iz Bugarske: Jasen Zahariev, Vili Galabova, Cveta Tanovska i Katja Jončeva.