Početna»Novosti»The Knife - visoka kuhinja na Jadranu
26.06.2021.Promo

The Knife - visoka kuhinja na Jadranu

Restoran visoke kuhinje u sklopu kompleksa Azul Beach Resort Montenegro u potpunosti je posvećen večernjem uživanju

novost the knife - visoka kuhinja na jadranu vinski magazin vino fino
The Knife je novi fine dining restoran u Crnoj Gori, smešten u sklopu kompleksa Azul Beach Resort Montenegro u Ulcinju. Restoran je otvoren samo za večeru i jedan je od retkih restorana na primorju koji u svojoj ponudi ima wagyu govedinu koja se i izdvaja u veoma svedenom meniju zasnovanom pretežno na crvenom mesu i ribi. Ovde su sva jela pažljivo birana, baš kao i vina - cela vinska karta je napravljena tako da vina mogu lepo da se upare sa jelima visoke kuhinje. Što se samog menija tiče, on u segmentu predjela obuhvata delikatese kao što su pršuta od jelenskog mesa, orašasti i slasni juneći karpaćo, burata sa rukolom i domaćim džemom od paradajza, karpaćo od brancina....Tu su i delikatne supe od bundeve, brokolija, kao i škampa sa šafranom.

Među glavnim jelima, u segmentu crvenog mesa nalaze se stejk sa musom od krompira posut prahom od pistaća, potom klasični američki stejkovi, jagnjeći kotleti sa mirisnim krompirima, pluma odrezak od iberiko svinjetine i druga ozbiljna jela od mesa. Kada je riba u pitanju, tu je. kao i u svim restoranima ovog tipa, glavni adut sveže ulovljena riba dana, a na meniju su i jastozi, školjke...



Šef kuhinje je talentovani Boško Bogdanović, kuvar sa internacionalnim iskustvom. Njegov stil kuvanja je tradicionalan, ali je sama prezentacija jela često na granici sa molekularnom gastronomijom, pa njegovi tanjiri izgledaju kao mala umetnička dela. Kulinarsko putovanje Boška Bogdanovića počelo je u Austriji, gde nakon rada u jednostavnim, malim restoranima vrlo brzo dolazi do fine dining restrorana.Njjegov gastronomski potpis je fuzija raznih kuhinja, to jest pravljenja inovativnih jela sa mešavinom ukusa Kine i mediteranske Evrope. Boškovo uverenje je da je kuvanje umetnost koja zahteva stimulaciju svih čula, a on ovaj pristup deli i sa izvršnim šefom resorta Azul Beach Resort Montenegro, Ilijom Jurišićem, koji se poslednjih godina pridružio Karizma timu nakon rada u ekskluzivnim restoranima u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegove omiljene reprezentativne kreacije sa menija su iz crudo kuhinje, a kada bi morao da izabere samo pet sastojaka koje bi poneo sa sobom na pusto ostrvo sa prijateljima to bi, kaže on, bili - biber, šafran, beli luk, limeta i maslinovo ulje, idealno poreklom sa nekih od 175 hiljada stabala Puta ulcinjske masline. Šef Ilija veruje da gastronomija nije samo praksa kuvanja, izbora ili jedenja dobre hrane – ona je umetnička forma za sebe.

Kuriozitet restorana The Knife u letnjim mesecima je što je ceo na otvorenom, ima tri cirkularne terase i otvorenu kuhinju okrenutu ka gostima koja omogućava da, dok uživate u mirisu mora i leta, gledate kako se priprema hrana koju ste naručili.