Početna»Novosti»Tibetanski vinograd ušao u Ginisovu knjigu rekorda
06.10.2018.

Tibetanski vinograd ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Vinograd po imenu Čista zemlja, koji se nalazi na 3.563 metra nadmorske visine, najviši je zasad vinove loze na planeti

novost tibetanski vinograd ušao u ginisovu knjigu rekorda vinski magazin vino fino
Vinogradi na Tibetu, koji se nalaze na nadmorskoj visini od čak 3.563 metra, ušli su u Ginisovu knjigu rekorda! Imanje po imenu Čista zemlja nalazi se u provinciji Lasa u Tibetu, a 27. septembra primilo je sertifikat o prijemu u čuvenu knjigu rekorda.

- Ovo je prvi put da je proglašen rekord za nadmorsku visinu vinograda - rekao je portparol Ginisove knjige rekorda za kinesko izdanje Dekantera.

Vinograd na Tibetu prostire se na više od 66 hektara i u njemu raste 11 sorti grožđa, među kojima su vidal, muskat i autohtona vrsta zvana Bei Bing Hong, od koje se dobija ledeno vino, navodi kompanija Rong Shun Biotechnology Development Limited, koja upravlja ovim neverovatnim imanjem. Prvi čokoti posađeni su 2012. godine posle početnih neuspeha na drugim lokacijama na velikoj visini, i nakon otkrića da na privatnim imanjima u ovoj oblasti Tibeta veliki broj ljudi uzgaja vinovu lozu za kućne potrebe.

Vinogradari sa Tibeta kažu da su pošteđeni nekih muka koje prate ovaj posao, kao što su neke štetočine i biljne bolesti koje na ovim visinama uopšte nisu prisutne, ali zato moraju da se bore sa ogromnim oscilacijama u temperaturi, snažnim olujama i vrlo ranim dolaskom zime. Oni navode i da su im stručnu pomoć pružili, pre svega, vinari iz Izraela, koji znaju sve o gajenju vinove loze u ekstremnim uslovima.

Mali broj vinograda širom sveta posađeno je na visini većoj od 3.000 metara, a među njima je najpoznatiji Colome Estate u Argentini, na visini od 3.111 metara.