Početna»Novosti»Tikveš predstavio mlada vina iz rekordne berbe
21.11.2018.

Tikveš predstavio mlada vina iz rekordne berbe

Na tradicionalnom festivalu u Kavadarcima makedonski vinari objavili su i veliku novost - kupovinu francuske vinarije!

novost tikveš predstavio mlada vina iz rekordne berbe vinski magazin vino fino
Tikveš, jedna od najvećih regionalnih vinarija, već devet godina u Kavadarcima organizuje Festival mladog vina na kome prijatelji ove kuće probaju vina iz ovogodišnje berbe, upoznaju se sa dometima Tikveša u minuloj godini i planovima za budućnost i, pre svega - uživaju u zaista bezgraničnom gostoprimstvu Makedonije. U bogatom programu uživali su gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, SAD, Austrije i drugih zemalja EU...

Pored već dokazanih vinskih zvezda, na ovogodišnjem festivalu prvi put je predstavljena velika novost u portfoliju Tikveša, crveno vino iz prve berbe grožđa sorte širaz, koje je posađeno pre četiri godine u vinogradima lokaliteta Lepovo. Objavljena je i jedna, zaista fantastična vest: predsednik Upravnog odbora vinarije Tikveš, Svetozar Janevski, objavio je tokom festivala da je ova kuća u završnom postupku kupovine francuske vinarije Chateau de Gourdon, na obali reke Rone. Reč je o porodičnom imanju na kome će vinarija Tikveš obnoviti vinograde i fokusirati se na proizvodnju vrhunskih vina i otvoriti luksuzni restoran u dvorcu. Time će Tikveš postati prva vinarija iz regiona koja je kupila jednu francusku vinariju.Vinski bloger Perica Radović Merlo bio je jedan od gostiju iz Srbije koji su se uputili u Makedoniju da isprobaju nova vina sa juga, nastala u rekordnoj berbi od 28 miliona kilograma grožđa.

- Mi smo prisustvovali prvom danu proslave, rezervisanom za VIP goste - ambasade, novinari, partneri, oko 2.500-3.000 zvanica - priča Radović i kaže da je zadovoljan vinima iz nove berbe:

- Vina su u suštini vrlo dobra, obećavaju. Meni se najviše dopao sovinjon, vrlo aromatičan. Generalno, sva vina su prilično puna u aromatskom smislu. Vidi se da je bila topla godina, ali, recimo, uprkos tome, kod sovinjona je fino očuvana svežina, tako da je tu izbegnuta zamka makedonskog teroara koji baš i nije pogodan za sovinjon. Ne može da se govori o nekim teroarskim crtama, ali je očito da su to sasvim dobra vina i da mogu da budu zadovoljni - ispričao je Radović. On je rekao i da je Tikveš goste poveo u ambicioznu turu po pogonima ove kuće.

- Imali smo priliku i da obiđemo vinariju Tikveš, da se upoznamo sa kapacitetima. Dan ranije smo posetili i Domaine Lepovo, butik vinariju u okviru Tikveša, i tamo smo probali premijum vina. Oba Barova, obe Bele Vode i sva tri Lepova (šardone, pino noar i Grand Cuvee). To su već vrhunska vina, sa jasnim odlikama teroara - govori Radović.

Odlična organizacija velikog događaja i sjajan odnos prema gostima - to su glavne uspomene koje i ove godine gosti Tikveša nose iz Kavadaraca.