Početna»Novosti»U Beogradu održan somelijerski ispit za ASI diplome
01.03.2018.

U Beogradu održan somelijerski ispit za ASI diplome

Polaganje ispita za sticanje međunarodne diplome somelijera ASI održano je istovremeno u 57 zemalja širom planete

novost u beogradu održan somelijerski ispit za asi diplome vinski magazin vino fino
U ponedeljak u hotelu Radisson Blu u Beogradu u organizaciji Udruženja somelijera Srbije SERSA šestu godinu za redom održano je polaganje ispita za sticanje Međunarodne diplome somelijera od strane Svetske asocijacije somelijera ASI.

Još od 2013. godine, jednom godišnje u celom svetu u istom trenutku organizuje se polaganje ispita za sticanje međunarodne diplome somelijera ASI za članice Svetske asocijacije somelijera. Ispit se održava u ukupno 57 zemalja na svim kontinentima. Ovaj ispit uveden je sa ciljem da svi somelijeri sveta, bez obzira iz koje zemlje dolaze, poseduju isti nivo znanja i veština kako bi mogli da se bave ovim plemenitim poslom. Pravo na polaganje ovog ispita imaju oni somelijeri koji već imaju sertifikat somelijera nacionalne asocijacije zemlje u kojoj žive i rade ili pak neke druge svetski priznate i prepoznate institucije koja se bavi edukacijom somelijera kao i da rade na poziciji somelijera najmanje četiri godine.

Srbija za prvih pet godina ima sedam ASI sertifikovanih somelijera koji su članovi Udruženje somelijera Srbije - SERSA, Udruženja somelijera Vojvodine i Udruženja somelijera Šumadije. To su Mina Mirković (2013) - hotel Saint Ten, Vlada Stojanov (2014) - SAD, Ivan Nikolić (2015) – hotel Square Nine, Vuk Vuletić (2015) - hotel Square Nine, Ljubomir Bošković (2016) - prekookeanski brod, Vuk Štefanović (2016) - vinoteka i bar Fino Vino, Milan Tanjga (2017) - Kragujevac.

Udruženje somelijera Srbije SERSA od prošle godine otvara vrata za somelijere iz celog sveta koji žele da polažu ispit za sticanje ove prestižne diplome.

Prošlogodišnji gost bio je somelijer iz Hrvatske Mario Meštrović koji je uspešno položio ispit i stekao Gold ASI somelijer diplomu. Ove godine, iz Hrvatske, dva somelijera, Goran Petrić iz poznatog zagrebačkog restorana Noel i Marko Škarica iz restorana Villa Ariston zajedno sa somelijerima iz Srbije, Milenom Zakarić iz Novog Sada (članica Udruženje somelijera Vojvodine, radi kao somelijer u vinskoj kući Kovačević) i Nemanjom Papićem (član SERSA, radi kao somelijer u restoranu Iris Balkan Cuisine) u Beogradu, imali su priliku da provere nivo svog znanja i veština.

ASI ispit se sastoji iz nekoliko faza koje podrazumevaju rešavanje teorijskog dela testa uz praktičan prikaz veština somelijera. Ceo ispit se polaže na engleskom jeziku, a ocenjivačka komisija sastavljena je od domaćih istaknutih profesionalaca i iskusnih ocenjivača kao i strane komisije koju predvodi iskusni Đuzepe Vakarini iz Italije.

Rezultati ispita biće objavljeni do kraja marta 2018.