Početna»Novosti»U Skoplju je formirana Balkanska vinska mreža
05.10.2019.

U Skoplju je formirana Balkanska vinska mreža

Nova mreža za regionalnu saradnju radiće na povezivanju i promociji vina balkanskih zemalja

novost u skoplju je formirana balkanska vinska mreža vinski magazin vino fino
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, juče je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža. Inicijator nove regionalne mreže je udruženje Vina Makedonije, a zajedno sa organizacijama: Centar vinske kulture Wine Q iz Srbije, Udruženje Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore, i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana, koja će sprovesti projekat Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Nova mreža za regionalnu saradnju, koja će delovati na području povezivanja i promovisanja vina balkanskih zemalja, održala je i svoju prvu regionalnu konferenciju. Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici stručnih udruženja i udruženja iz nekoliko zemalja regiona - Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su dobili zvanično poziv da se pridruže Balkanskoj vinskoj mreži.

- Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, kao i da pruži efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz našeg region - kaže Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora udruženja Vina iz Makedonije.

- Jedan od glavnih zadataka misije Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mesto među drugim svetski poznatim vinskim regionima - potencira Janevski.