Početna»Novosti»Umro je Bepe Rinaldi, slavni italijanski vinar
05.09.2018.

Umro je Bepe Rinaldi, slavni italijanski vinar

Među proizvođačima barola Rinaldi je bio poznat kao najkonzervativniji vinar u Italiji, i čija su vina pravljena beskompromisno sledeći tradicionalna pravila.

novost umro je bepe rinaldi slavni italijanski vinar vinski magazin vino fino

Vest o smrti Bepea Rinaldija, jednog od najčuvenijih proizvođača tradicionalnog barolo vina, rastužila je vinsku planetu. Prema pisanju italijanskog veb sajta Gazzetta d’Alba, Rinaldi je umro u 69. godini života posle duge borbe sa teškom bolešću.

Među slavnim proizvođačima barola Rinaldi je bio poznat kao najkonzervativniji vinar u Italiji, i čija su vina pravljena beskompromisno sledeći tradicionalna pravila.

- Vino ne sme da bude jednostavno zadovoljstvo, da kažete sviđa mi se ili ne i gotovo - govorio je Rinaldi.

- Vino mora da bude strogo, da zahteva istraživanje, a za to je potrebno vreme. O vinu se mora učiti, razmišljati o njemu, ono se, kao i svaka umetnost, mora razumeti. Vino nije jednostavno i ne želi da vas osvoji na brzinu. Vino je suprotnost masovnom proizvodu i ima uglove a ne obline. Dobar barolo mora se praviti tako da traje dugo - govorio je vinar koji se tokom cele karijere borio za očuvanje tradicije.

Rinaldi svoj posao nikada nije doživljavao kao takmičenje u popularnosti, a njegovi strogi stavovi doneli su mu nadimak "Citrico" (Kiseli). No, njegova posvećenost tradiciji vinarstva u Pijemontu donela su mu status tvorca nekih od najboljih italijanskih vina. Tokom 25 godina rada na čelu porodične vinarije Rinaldi se držao organskog uzgoja i jednomesečne fermentacije na vlastitim kvascima u velikim hrastovim bačvama koje su su se u njegovoj porodici koristile tri generacije, bez kontrole temperature i odležavanjem vina od najmanje tri i po godine u starim bačvama od slavonskog hrasta.