Vinski svet sa velikom tugom je primio vest da je od posledica teške i neizlečive bolesti preminuo Žerar Base, najpoznatiji somelijer na svetu i ambasador ovog poziva koji je čitave generacije ljubitelja vina usmerio ka ovom plemenitom poslu. Court of Master Sommeliers, najelitnije udruženje somelijera na planeti, podelilo je vest o odlasku čoveka koji je svojim karakterom i profesionalnom izvrsnošću bio primer za uzor i najblistavija zvezda na vinskom nebu:
- Reči ne mogu da izraze do koje mere nas je rastužila smrt našeg nekadašnjeg predsednika i našeg dragog prijatelja Žerara Basea MS, MW, OBE. Nebrojeni ljudi u vinskom svetu osetili su njegov uticaj, a naročito somelijeri. Bio je mentor i nadahnuće mnogima, i blistav primer skromnosti i profesionalizma kome svi mi treba da stremimo – napisali su.
Žerar Base rođen je 1957. godine u Sen Etjenu u Francuskoj, ali je tokom većeg dela karijere bio u najvećoj meri vezan za Veliku Britaniju, zemlji koja ga je obasula najvećim počastima. Base je govorio da, kada je stupio na tle svoje nove domovine, o vinu nije znao gotovo ništa:
- Kada sam došao u Veliku Britaniju iz Francuske, nisam još uvek bio somelijer. Ali, pošto sam bio Francuz, rečeno mi je da treba da služim vino. O vinu nisam znao gotovo ništa, i počeo sam da učim. Išao sam na kurseve i vratio se u Francusku da polažem ispit za somelijera. Na prvo takmičenje išao sam 1986. godine, na nagovor svog šefa. Ušao sam u finale i to me je zauvek vezalo za taj poziv. Pomislio sam – ako sam sada ušao u finale, sledeći put bih mogao i da pobedim. Odlučio sam da odem u pozivu somelijera najdalje što mogu, pa dokle stignem – sećao se Base početaka svoje bogate karijere.
Baseov put ka slavi počeo je 1988. godine kada je postao glavni somelijer u restoranu Chewton Glen u Hempširu. Posao u restoranu ovenčanom Mišelinovom zvezdicom omogućio mu je da na miru nastavi da istražuje svet vrhunskih vina i godinu dana kasnije stekao je titulu Master Sommelier-a. Ovaj veliki ispit položio je godinu dana kasnije. Godine 1994. Base je osnovao lanac restorana Hotel du Vin, koji je postao rasadnik talenata u somelijerskom svetu, a 1998. Base je postao nosilac i titule Master od Wine. Godine 2010. proglašen je za najboljeg somelijera na svetu na takmičenju World Sommelier Championship a godinu dana kasnije dobio je plemićku titulu za svoj doprinos svetu vina.