Početna»Novosti»Umro je Žerar Base, najveći somelijer na svetu
16.01.2019.

Umro je Žerar Base, najveći somelijer na svetu

Nosilac titula Master Sommelier i Master of Wine, vrhunski profesionalac i veoma blaga ličnost. tokom bogate karijere postao je inspiracija generacijama somelijera

novost umro je Žerar base najveći somelijer na svetu vinski magazin vino fino

Vinski svet sa velikom tugom je primio vest da je od posledica teške i neizlečive bolesti preminuo Žerar Base, najpoznatiji somelijer na svetu i ambasador ovog poziva koji je čitave generacije ljubitelja vina usmerio ka ovom plemenitom poslu. Court of Master Sommeliers, najelitnije udruženje somelijera na planeti, podelilo je vest o odlasku čoveka koji je svojim karakterom i profesionalnom izvrsnošću bio primer za uzor i najblistavija zvezda na vinskom nebu:

- Reči ne mogu da izraze do koje mere nas je rastužila smrt našeg nekadašnjeg predsednika i našeg dragog prijatelja Žerara Basea MS, MW, OBE. Nebrojeni ljudi u vinskom svetu osetili su njegov uticaj, a naročito somelijeri. Bio je mentor i nadahnuće mnogima, i blistav primer skromnosti i profesionalizma kome svi mi treba da stremimo – napisali su.

Žerar Base rođen je 1957. godine u Sen Etjenu u Francuskoj, ali je tokom većeg dela karijere bio u najvećoj meri vezan za Veliku Britaniju, zemlji koja ga je obasula najvećim počastima. Base je govorio da, kada je stupio na tle svoje nove domovine, o vinu nije znao gotovo ništa:

- Kada sam došao u Veliku Britaniju iz Francuske, nisam još uvek bio somelijer. Ali, pošto sam bio Francuz, rečeno mi je da treba da služim vino. O vinu nisam znao gotovo ništa, i počeo sam da učim. Išao sam na kurseve i vratio se u Francusku da polažem ispit za somelijera. Na prvo takmičenje išao sam 1986. godine, na nagovor svog šefa. Ušao sam u finale i to me je zauvek vezalo za taj poziv. Pomislio sam – ako sam sada ušao u finale, sledeći put bih mogao i da pobedim. Odlučio sam da odem u pozivu somelijera najdalje što mogu, pa dokle stignem – sećao se Base početaka svoje bogate karijere.

Baseov put ka slavi počeo je 1988. godine kada je postao glavni somelijer u restoranu Chewton Glen u Hempširu. Posao u restoranu ovenčanom Mišelinovom zvezdicom omogućio mu je da na miru nastavi da istražuje svet vrhunskih vina i godinu dana kasnije stekao je titulu Master Sommelier-a. Ovaj veliki ispit položio je godinu dana kasnije. Godine 1994. Base je osnovao lanac restorana Hotel du Vin, koji je postao rasadnik talenata u somelijerskom svetu, a 1998. Base je postao nosilac i titule Master od Wine. Godine 2010. proglašen je za najboljeg somelijera na svetu na takmičenju World Sommelier Championship a godinu dana kasnije dobio je plemićku titulu za svoj doprinos svetu vina.