Početna»Novosti»Uspeh vinarije Tonković u Mađarskoj i Horgošu
29.06.2018.

Uspeh vinarije Tonković u Mađarskoj i Horgošu

Kadarke Rapsodija i Fantazija visoko su ocenjene na specijalizovanom takmičenju u Mađarskoj, dok je sama vinarija Tonković proglašena najboljom na Salonu Svetog Urbana u Horgošu

novost uspeh vinarije tonković u mađarskoj i horgošu vinski magazin vino fino

Vinarija Tonković, jedina u Srbiji koja gaji i proizvodi isključivo kadarku, staru autohtonu sortu sa prostora Balkana koja je danas najrasprostranjenija u Mađarskoj, za svoj rad i istrajnost redovno osvaja kako domaće, tako i međunarodne nagrade.

Ovog puta, posebno priznanje stiglo je iz Mađarske, gde je na tradicionalnom Salonu kadarke u Budimpešti održanom 23. juna, Tonkovićevo vino ušlo u finale i uvršteno u pet najboljih vina takmičenja. Na tom salonu izlažu se isključivo vina od kadarke, u svim mogućim stilovima, ali su Fantazija i Rapsodija pokazale nešto sasvim novo mađarskim sudijama.

- U Budimpešti su nam rekli da je naše vino van konkurencije, jer je stilski potpuno drugačije od onoga što se najčešće radi u Mađarskoj. Sudije i vinari bili su iznenađeni činjenicom da mi svoje vino puštamo na tržište tek kad potpuno sazri, posle nekoliko godina i bili su oduševljeni potencijalom za odležavanje, jer je naša kadarka iz 2012. i 2013. tek sada na vrhuncu. Takođe, zanimljiv im je bio način na koji koristimo drvene bačve - rekao je Mladen Ćirić, menadžer prodaje vinarije Tonković, dodajući:

- Bio je pravi izazov za nas da se pojavimo u sredini gde ljudi gaje i vole kadarku vekovima. Međutim, reakcije sudija, kao i publike na salonu, bile su više nego pozitivne i veoma smo ponosni na rezultat koji smo postigli tamo.

Pored uspešnog nastupa u Budimpešti, vinarija Tonković zabeležila je krajem maja uspeh i na domaćem terenu, osvojivši trofej za najbolju vinariju koja se pojavila na salonu vina povodom Dana Svetog Urbana u Horgošu. Na manifestaciji svoja vina izložilo je više od 40 vinarija, isključivo sa severa Vojvodine, a vina vinarije Tonković ocenjena su najvišim ocenama. Tako je kadarka Fantazija 2012 osvojila 90 poena, a Rapsodija 2013 čak 95.