Početna»Novosti»Vadičep iz XVIII veka prodat za više od 23.000 dolara!
11.02.2019.

Vadičep iz XVIII veka prodat za više od 23.000 dolara!

Redak, japanski dizajn drške je cenu vadičepa, koji bi bez takve drške postigao cenu od najviše 500 dolara, podigao u nebesa

novost vadičep iz xviii veka prodat za više od 23000 dolara vinski magazin vino fino

Raritetni vadičep napravljen u Velikoj Britaniji postigao je cenu od čak 23.244 dolara na aukciji koju je organizovala kuća Collector Corkscrews. Tako je ovaj predmet želja mnogih ljuubitelja vina postao najskuplji vadičep ikada prodat. Vadičep, koji se u katalogu ove kuće vod kao "Thomason 's Patent Japanned version 39" poseban po tome što je njegova ručka izrađena na naročiti, "japanski" način, u skladu sa praksom proizvođača vadičepa krajem osamnaestog veka u Engleskoj. Ovaj redak dizajn je cenu vadičepa, koji bi bez takve drške postigao cenu od najviše 500 dolara, podigao je u nebesa.

Prosečna cena kolekcionarskih vadičepa je oko 250 dolara, ali u poslednje vreme se formirala grupa kolekcionara koji su veoma zainteresovani za retke primerke iz osamnaestog veka. Postoji i teorija da su ovako visoke cene nastale kao posledica odluke nekolicine entuzijasta da u Bukureštu u Rumuniji naprave najveću svetsku kolekciju vadičepa. Za sada ova kolekcija broji oko 30.000 primeraka.

Prodaja ovog vadičepa pokazuje da se nekada opkurni hobi naglo pretvorio u pravu kolekcionarsku pasiju koja privlači sve širi krug ljudi. Ako kod kuće imate neki prastari vadičep, čuvajte ga i u pogodnom trenutku ga dajte na procenu - ovaj skroman predmet možda krije čitavo malo bogatstvo.