Početna»Novosti»Vatra progutala vinarije u dolinama Napa i Sonoma!
10.10.2017.

Vatra progutala vinarije u dolinama Napa i Sonoma!

U najvećem požaru u istoriji tog dela Kalifornije jedna vinarija, Signorello Estate, potpuno je nestala, a stradali su nebrojeni hektari vinograda

novost vatra progutala vinarije u dolinama napa i sonoma vinski magazin vino fino
Stravičan požar koji se za samo nekoliko sati proširio američkom dolinom Napa uništio je nebrojene hektare vinograda i više poznatih vinarija, od kojih je jedna, Signorello Estate, spaljena do temelja.

Vatra je oštetila i vinarije Chimney Rock i Darioush, a očekuju se i novi izveštaji o šteti u požaru koji se već opisuje kao jedna od najvećih nesreća koja je ikada pogodila oblasti Napa i Sonoma u Kaliforniji, jednu od najpoznatijih vinskih regija na svetu. Za sada je poznato da je vatra odnela najmanje deset života i uništila 1.500 građevina u Napi i Sonomi.

Alison Štelcner, vlasnica istoimenog vinograda u Napi, kaže da je brzina širenja požara bila takva da je bilo kakva reakcija bila nemoguće.

- Vatra se širila neverovatno brzo, a vetar je duvao tako da je širio požar u svim pravcima - rekla je. Ona je uspela da se evakuiše iz vinograda u noći između nedelje i ponedeljka, a menadžer vinograda odlučio je da ostane na imanju i da se bori sa vatrom.

Mnogi vinari i vinogradari, kako prenosi Dekanter, udružili se su u naporu da odbrane svoja imanja od vate. Nensi Bjalek, izvršni direktor udruženja vinogradara i vinara Stag's Leap, koje u svom sastavu ima 17 vinarija, kaže da su prepušteni sami sebi budući da su se vatrogasci fokusirali na spašavanje ljudskih života:

- Hitne službe ni ne pokušavaju da spasu zgrade jer su sve njihove snage usmerene ka evakuaciji najugroženijih - rekla je.

Nensi Bjalek kaže da su ugroženi i oni vinogradi koje vatra nije direktno zahvatila:

-Tamo gde berba nije završena biće velikih problema jer čestice pepela ulaze u bobice - rekla je.
Izveštaji o ljudskim žrtvama i šteti nikako nisu konačni: prijavljen je nestanak najmanje 100 lica, a podaci o uništenoj imovini, uključujući i onu koja pripada brojnim vinarijama Nape i Sonome, pristižu svakog sata.