Početna»Novosti»Vina Budimir u jednom od najboljih restorana u SAD!
23.10.2018.

Vina Budimir u jednom od najboljih restorana u SAD!

Svb Rosa 2007 i Margvs Margi 2011 odnedavno se mogu probati u restoranu Plume u Vašintgonu, nosiocu Mišelinove zvezdice i stecištu političke elite Amerike

novost vina budimir u jednom od najboljih restorana u sad vinski magazin vino fino
Vina iz Srbije od nedavno se nalaze na vinskoj karti jednog od najprestižnijih restorana u Sjedinjenim Američkim Državama! U pitanju su vina vinarije Budimir, prve kuće u Srbiji čije je vino osvojilo ocenu višu od 90 od strane legendarnog kritičara Roberta Parker. Na vinskoj karti restorana Plume u Vašingtonu, koji se ponosi Mišelinovom zvezdicom i plejadom izuzetno uglednih gostiju, našlo se baš to vino - Svb Rosa 2007, a tu je i i njihov izvanredni rizling Margvs Margi iz berbe 2011.

Jovana Antović iz kuće Budimir kaže da su veoma ponosni na ovaj veliki uspeh svojih vina, pogotovo kada se ima u vidu da restoran Plume posećuju ljudi koji imaju izvanredno rafiniran ukus za vino i svakodnevne prilike da probaju najbolja vina na svetu:

- Restoran Plume je najprestižnji restoran u Vašingtonu i ima posebnu tradiciju, ne samo zato sto ima Mišelinovu zvezdicu već i zato sto se nalazi u hotelu Jefferson koji je deo istorije kako Amerike tako i njenog glavnog grada. Koncipirani su po evropskom uzoru a tokom mandata predsednika Regana hotel i restoran postali su stecište susreta američke administracije, predsednika i stranih državnika. Pored najprestižijih svetskih vina, u restoranu Plume se nalazi i pažljivo odabrana vinska kolekcija sa svih strana sveta. Naša dva vina su se našla na njihovoj vinskoj karti jer su zadovoljila njihove kriterijume. U pitanju su rizling Margvs Margi koje je u ponudi i na čašu, kao i Svb Rosa. Plasman ide preko našeg uvoznika Winebow Group i Balkan Wine Project-a iza koga stoje Marko Babšek i Aleksandar Krsmanović, naši ljudi koji su doprineli da Budimir ima poziciju na kojoj je sada na tržištu SAD - govori Jovana Antović.

Stecište bogatih i moćnih: restoran Plume u prestonici SAD

Na pitanje koliko su ocene Roberta Parkera doprinele da se njihova vina nađu u restoranu Plume, Jovana Antović odgovara da u ovakvim restoranima važe posebni kriterijumi:

- Dobre ocene Roberta Parkera su nešto na šta smo ponosni, posebno jer već postoji kontinuitet sa novim berbama. Takva vrsta ocenjivanja i takvi kriterijumi su nešto u šta verujemo jer imaju svoju referentnost, nezavisnost i težinu. Wine Advocate ocenjuje samo vina koja su u regularnoj prodaji na američkom tržištu, a uzorke sami uzimaju iz magacina distributera. Što se tiče restorana Plume, kao i drugih američkih restorana najvišeg renomea, tu Parkerove ocene ne utiču jer je nivo restorana takav da njihov ekspertski tim ima posebne kriterijume pri odabiru vina, između ostalog autentičnost i originalnost.

Vina iz Srbije sve bolje se prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže Jovana Antović:

- Sedam godina smo prisutni na američkom tržištu a vina se distribuiranju u devet država na istočnoj obali. Izvoz vina kroz ove godine raste i vrlo smo zadovoljni našom pozicijom tamo. Posebno smo ponosni na zastupljenost vina Budimir u Njujorku jer, kako reče Frenk Sinatra , "Ako možeš da uspeš u Njujorku onda možeš i bilo gde u svetu!"