Početna»Novosti»Vina su danas najisplativija kolekcionarska investicija!
07.10.2017.

Vina su danas najisplativija kolekcionarska investicija!

Arhivska vina nadmašila su automobile kao kolekcionarska kategorija čije cene najbrže rastu - samo u poslednjoj godini njihova cena porasla je za 25 procenata

novost vina su danas najisplativija kolekcionarska investicija vinski magazin vino fino
Vrhunska vina postala su najisplativija kolekcionarska investicija, i vrednost arhivskih vina porasla je za čak 25 procenata tokom poslednjih godinu dana!

Indeks koji prati vrednost kolekcionarskih predmeta, Knight Frank Luxury Investment Index, pokazuje da su vina nadmašila automobile kao najbolju oblast ulaganja među kolekcionarima koji svoju strast shvataju kao isplativ posao. Ovo se naročito odnosi na vina iz Bordoa, Burgundije i severne Italije, a indeks pokazuje da cene vina postojano rastu iz godine u godinu i da su sada 61 procenat više nego pre pet godina.

Ovaj skok cena dobro odražava stanje na globalnom tržištu kojim Kina počinje da dominira, a snažna ekonomija ove zemlje generiše i interesovanje za ulaganje u budućnost putem kupovine retkih i skupocenih vina. Bogati Kinezi ne samo da kupuju vrhunska vina već i čitave vinarije - do sada su kupili više od 100 vinarija samo u Bordou! Cene vina ne rastu, doduše, samo zbog Kine, već iz zbog toga što ekonomije ostatka Azije, Evrope i Amerike takođe beleže stabilan rast, posle dugog perioda ekonomske krize.

- Neposredno nakon krize, Kinezi su kupovali skupocena vina ne zato što ih vole, već zato što su ih doživljavali kao statusni simbol. Kada je taj balon pukao, na scenu su stupili pravi kolekcionari iz Kine kao i ljudi koji zaista uživaju u vinu - naveo je Endrju Širli, stručnjak za tržište koji učestvuje u stvaranju ovog indeksa.

Aukcijska kuća Sotbi drži lavovski deo prodaje vrhunskih kolekcionarskih vina: čak 22 procenata prodaje obavi se preko ove kuće.