Početna»Novosti»Vinoteka Beogradskog sajma spremna za novo otvaranje
08.06.2018.

Vinoteka Beogradskog sajma spremna za novo otvaranje

Vinoteka na Beogradskom sajmu postoji već 22 godine, ali je specijalno za ovu priliku renovirana, revitalizovana i spremna za - ponovno otvaranje

novost vinoteka beogradskog sajma spremna za novo otvaranje vinski magazin vino fino

Šestog juna 2018. godine i Beogradski sajam, nosilac sajamske industrije u ovom delu Evrope, obeležio je Svetski dan sajamske industrije (Global Exhibition Day). Beogradski sajam iskoristio je ovaj dan da podseti na još jedan mali deo svog kompanijskog identiteta, pažljivo “skrivenog” od očiju javnosti i čak doslovno “zakopanog” u zemlju, kakvim se može pohvaliti tek zanemarljiv deo najvećih svetskih kompanija sa dugom tradicijom. Radi se o pravoj pravcatoj vinoteci, koja na Beogradskom sajmu postoji već 22 godine, ali je specijalno za ovu priliku renovirana, revitalizovana i spremna za - ponovno otvaranje. Vinoteka je otvorena novembra 1996. godine, u vreme održavanja sajma Svet vina, a najbolji uslovi za smeštaj jedne ovakve objektivno delikatne institucije pronađeni su u podzemnoj galeriji hale 3, u kojoj je sajam i održavan. Prostor je profesionalno opremljen sa oko 6000 mesta za boce, enterijerom za degustaciju, osnovnom neophodnom opremom za flaširanje, a obezbeđeno je i mesto za nekoliko buradi.Prvo punjenje vinoteke izvršeno je “preživelim” takmičarskim bocama (onima sa najboljim ocenama) sa brojnih ranijih sajamskih manifestacija i izložbi posvećenih vinu, uključujući i tada aktuelni Svet vina, sačuvanim poklonima od delegacija, poslovnih poseta i, naročito, ambasada stranih zemalja, sa reprezentativnim vinima iz matičnih zemalja, te donacijama. Zanimljivo je da je prvi i najveći donator bila vinarija 13. juli iz tadašnjeg Titograda. Uz kompenzacije, takav način obnavljanja fonda zadržao se do danas. Odmah po otvaranju vinoteke, i nakon što je postala dostupna viđenijim gostima Sajma, otvorena je i knjiga utisaka, u kojoj prvi utisak nosi datum 11. novembar 1996. Poslednji potpis stavljen je 2003. godine, a od tada je vinoteka u režimu redovnog održavanja, ali nije primala goste.

Vinoteka danas ima ukupno oko 3.500 boca različitih vrsta vina, različitog geografskog porekla, kvaliteta i stanja. Najviše ih je sa područja bivše Jugoslavije, iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije ali ima i stranih - španskih, grčkih, portugalskih, čileanskih, argentinskih, poljskih... Najveći broj vina datira iz berbi od 1990. do 2000. godine. Najstarije sačuvano vino je jedna boca laškog rizlinga iz mariborskog vinogorja iz 1955. godine. Tokom nekih poseta, kao što je to bio slučaj sa ljudima iz velikog makedonskog proizvođača Tikveša, pokazalo se da u sajamskoj vinoteci ima i boca, odnosno godišta koje u matičnim vinotekama nemaju ni neke velike vinarije.Što se tiče vina, ono se troši samo u izuzetnim prilikama: ništa ili gotovo ništa se ne koristi za “reprezentaciju” unutar kuće. Jedan manji deo se daje kao poklon poslovnim partnerima u ozbiljnim komercijalnim poslovima, a većina “otuđenih” boca odlazi kao donacija u humanitarne svrhe (npr. u korist dece bez roditelja) i to uglavnom putem aukcija. Na takvim aukcijama boca vina može da dostigne i cenu od 1000 evra.