Početna»Novosti»​Vinski peti oktobar u "Ćevapu kod Dekija"
13.10.2016.

​Vinski peti oktobar u "Ćevapu kod Dekija"

Četvrta po redu akcija u službi povratka rizlinga na njegovo zasluženo mesto održana je u znaku uparivanja vina i roštilja

novost vinski peti oktobar u Ćevapu kod dekija vinski magazin vino fino
Nekoliko desetina gurmana i poznavalaca vina učestvovalo je 5. oktobra u događaju "Pravda za rizling", četvrte po redu akcije u službi, kako kažu organizatori, povratka rizlinga na njegovo zasluženo mesto. Ovaj događaj je, zbog simbolike datuma, održan pod geslom "Gotov je!".

Rizling je sorta koja daje velika vina svih stilova od mirnih do penušavih, od suvih do slatkih, što omogućava prilicnu širinu kod uklapanja sa hranom, a ovog puta, u restoranu "Ćevap kod Dekija", akcenat je stavljen na vrhunske specijalitete sa roštilja uparene sa šest vrsta domaćih rajnskih rizlinga. Rizling je sorta koja je kod nas uživala nezasluženo lošu reputaciju i često i od proizvođača i od publike prihvatana kao "sirovina" za špricer a ne kao grožđe koje daje vrhunska vina. "Pravda za rizling" pokazuje da se to vino može i mora gledati drugim očima.

Nenad Vučijak, jedan od organizatora ovog dešavanja, kaže da je veoma zadovoljan poslednjim dešavanjem:

- Naša ideja bila je da pokažemo da imamo u Srbiji rajnske rizlinge kojima se možemo ponositi. Zato smo odlučili da u restoranima napravimo seriju događaja na temu rizlinga, od kojih je poslednji ovaj u "Ćevapu kod Dekija", gde smo predstavili izvanredne domaće rajnske rizlinge. "Ćevap kod Dekija" pokazao se kao sjajna ideja, zato što je rizling vino koje jako voli roštilj - rekao je.

Rizling vinarije "Kovačević" uparen je sa adutima "Ćevapa kod Dekija", pljeskavicom i ćevapom. Vino iz "Janka" probano je uz teleće krpice sa kajmakom, a rizling iz "Aleksandrovića" sa pilećim batakom. Brizle, veliki delikates koji danas nije tako lako naći u restoranima, isproban je uz rajnski rizling iz "Belog brda", a biftek na ražnjiću uz vino kuće "Imperator". Dezert, suva pita i baklava, poslužen je uz rizling iz vinarije "Radovanović".