Početna»Novosti»Vinski podrum dva veka krio telo slavnog pesnika!
16.04.2018.

Vinski podrum dva veka krio telo slavnog pesnika!

Telo Semjuela Tejlora Kolridža, autora pesama "Kublaj kan" i "Pesme o starom mornaru" i velikog ljubitelja vina, smatralo se zauvek izgubljenim

novost vinski podrum dva veka krio telo slavnog pesnika vinski magazin vino fino
Ostaci Semjuela Tejlora Kolridža, jednog od najslavnijih britanskih pesnika devetnaestog veka i autora pesama "Kublaj kan" i "Pesma o starom mornaru", pronađena su u vinskom podrumu u severnom Londonu!

Vinski podrum u kome je pronađen prah čuvenog pesnika izgrađen je u 17. veku, a u 19. veku je adaptiran u grobnicu crkve Svetog Mihajla u Hajgejtu, u severnom Londonu.

- Kolridžu nije ostalo mnogo novca na kraju života. Kada je umro, sanduk su stavili zajedno sa drugima u skroman i suv prostor, i kada je ponestalo prostora, podrum je zapečaćen i zaboravljen - rekla je Dru Klod, jedna od članica odbora crkve.

Kolridž je celog života patio od depresije, koju je, pored ostalog, suzbijao i preteranom upotrebom vina koje je poznavao i voleo i često pominjao u pesmama. Činjenica da je posle smrti, koju je izazvala prekomerna konzumacija opijata i alkohola, poslednji dom našao baš u vinskom podrumu, duboko je simbolična. Kolridžov pra-pra-praunuk Ričard Kolridž, policajac, kaže da se porodica zalaže za to da pesnik dobije novo počivalište:

- Mislimo da vinski podrum nije adekvatno mesto za poslednji počinak, iako neki tvrde da je simbolika toga sasvim odgovarajuća. Mi, njegovi naslednici, podržaćemo napor da se pronađe drugo mesto za grob - rekao je naslednik velikog pesnika.