Početna»Novosti»Želim da kuvam za astronaute na Marsu!
31.03.2019.

Želim da kuvam za astronaute na Marsu!

Alen Dikas, legendarni francuski šef koji se od nedavno oprobao i kao barista, kaže da je uvek spreman da stiče nova znanja i iskustva

novost Želim da kuvam za astronaute na marsu vinski magazin vino fino
Čuveni šef Alen Dikas otvorio je u Londonu lokal koji je oduševio ljubitelje kafe, ali i pomalo razljutio Londonce astronomskom cenom: šoljica kafe ovde staje 15 funti. Na drugi pogled, cena ipak deluje opravdanо. Kafa koja se prodaje u malenom kafeu po imenu Le Cafe i koji ima samo petnaestak mesta je, kažu, remek-delo. Njeno stvaranje nadzirao je, u svakoj fazi, jedan od najboljih šefova na svetu, i rezultat je, kako je napisao jedan kritičar, "raskošnog ukusa, aromatičan i zanosan".

Dikas je povodom otvaranja ovog kafea dao intervju za magazin The Week Portfolio, iz koga prenosimo najzanimljivije detalje.

Šta je to novo i zanimljivo što izdvaja Le Cafe od drugih mesta koja služe vrhunsku kafu?

- Pristupam kafi na isti način na koji pristupam pravljenju čokolade. Svaki delić procesa se mora usavršiti, od početka do kraja. Tragamo za najboljim zrnima kafe u različitim zemljama što nam daje širok raspon izvanrednih kafa i jedinstvenih mešavina. Još važnije je to da pristupam kafi iz perspektive šefa. Prženje kafe se može uporediti sa kuvanjem jer je potrebna velika preciznost da se dobiju najbolji ukus i aroma. Zato sam unajmio Vedu Virašvamija da se bavi ovim poslom: on je bio treći na svetskom takmičenju u prženju kafe, a dva puta je bio šampion Francuske. A pravljenje mešavina kafe podseća na fino doterivanje recepta isprobavanjem različitih kombinacija namirnica.

- Često vas pominju zajedno sa najvećim francuskim šefovima svih vremena, kao što su Eskofje i Bokuz. Čemu dugujete svoj uspeh?

- Dugujem ga pre svega činjenici da se uopšte ne oslanjam na prethodna dostignuća,. U svakom mom restoranu dva puta dnevno stavljamo našu reputaciju na kocku i ne smemo dozvoliti sebi spavanje na lovorikama. Uvek moramo raditi bolje, brže i više.

Možete li biti dobar šef danas a da istovremeno ne budete i talentovani biznismen?

- Naravno da je moguće. Mogao bih da vam dam spisak stotina velikih šefova u svetu koji imaju samo jedan restoran i savršeno su srećni zbog toga. Ja sam pre svega šef, a sebe uopšte ne vidim kao biznismena. Okupio sam tim ljudi koji se bave poslovnim aspektima moje karijere, što mi omogućava da se fokusiram na ono u čemu sam dobar: kuvanju.

Šta je sledeće u vašoj karijeri?

- Kuvanje za moje savremenike je poduhvat koji nema kraja. Ko zna? Ako astronauti krenu na Mars biće mi drago da kuvam za njih. Uzbuđen sam zbog toga što ima još toliko stvari koje nisam uradio i zbog toga što ne znam šta sutrašnjica donosi.

Kako vidite svoje nasleđe u kulinarskom svetu?

- Rano je da govorim o svom nasleđu. Tek sam na početku karijere!