Početna»Vino»Reportaže»PUTEVI VINA CRNE GORE
12.03.2016.

PUTEVI VINA CRNE GORE

Plantaže 13. Jul

reportaza putevi vina crne gore vinski magazin vino fino
Vinski putevi najčešće obuhvataju staze i predele, kulturu i običaje, vino i gastronomiju u određenom vinskom regionu. Retkost je, međutim, da čitavo jedno podneblje doživite u okviru samo jedne vinarske kuće, a upravo to vam omogućava specijalni program vinskog turizma koji organizuju crnogorske Plantaže. U okviru različitih tematskih programa, moguće je proći kroz tri različita podruma, vinoteke i restorane Plantaža, odnosno kroz autentičan svet mirisa i ukusa crnogorskog podneblja.
Crnogorska kompanija Plantaže 13. jul, osnovana je 1963. godine, a pre par godina proslavila je jubilej, 50 godina uspešnog poslovanja. Najprepoznatljivija delatnost kompanije je proizvodnja vina i to sa jedinstvenog vinogradarskog lokaliteta. Naime, Ćemovsko polje, danas najveći vinograd u Evropi, na kome raste 11 miliona čokota, pre samo pola veka bio je gola kamena ravnica. Zato kada govorimo o Plantažama, govorimo o upornosti i stalnom napredovanju, koji su izrodili jedinstven i konstantan kvalitet. Prvi čokoti vinove loze u vinogradu koji će uskoro postati najveći u Evropi zasađeni su 1976. godine, a ubrzo posle toga, izgrađen je savremeni podrum kapaciteta 19 miliona litara. Ćemovsko polje se svojim mikroklimatskim uslovima i specifičnom podlogom sastavljenom od kamenih oblutaka ubrzo pokazalo kao idealan teren za uzgoj vinove loze, na kome ona daje grožđe posebnog kvaliteta. Danas su Plantaže moderna vinarija, koja svoje vinograde prostire na preko 2 000 hektara, a oko 60% tih zasada rezervisano je za vranac. Portfolio vinarije širi se i dopunjuje novim etiketama, pa su pored popularnog Krstača, Vranca, Vranca Pro corde, Vranca rezerve i drugih vina, tu i Crnogorski Rose, Vranac barrique, Chardonnay barrique, Vladika i Luča, a za ovu godinu na tržište će izaći i nešto potpuno novo.Vekovima je vino bilo deo crnogorske vere, kulture i običaja. Razvijalo se vinogradarstvo kroz vreme, a polovinom 19. veka, crnogorski knjaz Nikola Petrović je svoju podršku izrazio rečima: „Da svaki vojnik iz mesta gde loza može rasti zasadi po dve stotine čokota“. Vina Plantaža svedoče o jedinstvenom crnogorskom podneblju, smeštenom između Jadranskog mora, Skadarskog jezera i visokih planina u zaleđu, koje stvara uslove za rađanje autentičnih, raskošnih vina jedinstvenog karaktera.Podrum Šipčanik
Na samoj ivici vinograda u Ćemovskom polju, u podnožju oštrog kamenitog brda koje nosi ime Šipčanik, pored izvora nalazi se uređeni ulaz, koji ne nagoveštava šta se iza njega nalazi i na čemu brdo spava. Tu je potpuno jedinstven, ne samo u regionu, već i u svetu, vinski podrum Šipčanik, smešten u prostorijama koje su nekada služile vojnom aerodromu. Dug je više od 360 metara i ukopan 30 metara pod zemlju, sa potpuno prirodnim, a idealnim uslovima za čuvanje vina. Tamo u drvenim sudovima i bocama odležava preko 2 miliona litara vina. Vinski podrum Šipčanik otvoren je krajem 2007.godine, a u pretvaranje vojnog skladišta u vinski podrum uloženo je preko 2 miliona evra. Sada je to prostor u koji ulazite hodajući po pasareli ispod koje se nalaze najbolji francuski barici, bačve i prostorije sa flaširanim vinom koje odležavaju, tu je i vinska arhiva, prostor za degustaciju, a uređene su i prostorije koje se koriste kao konferencijske sale. Tunel Šipčanika visok je 7 metara, širok petnaestak, a u njemu temperatura nikad ne prelazi 19 stepeni, dok se samo degustaciona sala prostire na 200 kvadrata. Ona je u potpunosti opremljena i za profesionalne degustacije i za ocenjivanja vina, ali je na raspolaganju svim turistima i namernicima na putevima vina, koji ovde ne samo da mogu da probaju sva vina Plantaža, već i da uživaju u nezaboravnom slaganju domaće hrane i domaćih vina. Šipčanik je za turiste otvoren tokom čitave godine. U njemu spava i najstarije vino Plantaža, Lesendro iz berbe 1979, posle skoro 30 godina još uvek bodro i pitko.VRANAC
Kompanija Plantaže 13. jul, najprepoznatljivija je baš po svojim vinima od vranca. Kada bilo gde u regionu pomenete ime ove sorte, većina pomisli baš na ovu vinariju. Paleta vina proizvedenih od vranca u Plantažama široka je. Od osnovnih, jednostavnijih vina voćnog karaktera, preko čuvenog Pro Corde-a, pa do premijum etiketa poput Rezerve ili Vladike, sve su to vina tipični predstavnici sorte, puna, raskošna i moćna. Poreklo vranca još uvek nije do kraja istraženo, a najviše podataka imamo baš zahvaljujući angažmanu stručnjaka u Crnoj Gori. Istraživanje koje je sprovedeno 2008. godine dokazalo je nedvosmislenu vezu između kratošije i vranca. Prvi pisani trag o vrancu dolazi iz 1891. godine, kada se ta sorta pominje u nedeljniku „Glas crnogoraca”, u tekstu koji je o lokalnim sortama grožđa napisao M. Plamenac. Značaj vranca kao sorte, naglo je povećan onog momenta kada je na Ćemovskom polju kod Podgorice, ’70 -tih godina podignut vinograd kompanije Planataže 13. jul, tada, a i sada, najveći u Evropi. Preko 60% tog vinograda zasađeno je vrancem. Vranac ćete lako prepoznati po kombinaciji intenzivne boje i karakterističnih svojstava mirisa i ukusa. Arome koje dominiraju u vrancu najčešće su na tragu šljive, kupine, višnje i trešnje, koje evolucijom dobijaju džemast karakter. Čak i bez uticaja drveta, u dobrom vrancu se kao tercijarne arome često razvijaju mirisi crne karamele, lista duvana i kafe. U ustima je najčešće veoma ekstraktivan, sa obiljem baršunastih tanina i relativno visokog alkohola, što je sve, po pravilu, podržano i živahnim kiselinama. To ga čini sortom koja može, i koja daje, vina veoma dobrog kvaliteta, dopadljiva i lako razumljiva potrošačima, a koja imaju potencijal za duže odležavanje.
Ako idete put Crne Gore, ne smete da propustite da doživite ambijent jedinstvenog vinskog podruma u Evropi, i uživate u bukeu mediterankog podneblja. Izaberite program degustacije vina i prepustite se autentičnom svetu nepreglednog Ćemovskog polja u kojem caruje vranac. Pored različitih programa za grupne posete, koje Plantaže već nekoliko godina unazad organizuju u saradnji sa turističkim agencijama, od kraja 2014. kompanija organizuje i poseban program individualnih poseta, otvarajući vrata velelepnog podruma Šipčanik svim posetiocima.

Foto-galerija

reportaza putevi vina crne gore vinski magazin vino fino
reportaza putevi vina crne gore vinski magazin vino fino
reportaza putevi vina crne gore vinski magazin vino fino