Početna»Vino»Reportaže»VinCE 2014, Budimpešta
06.03.2016.

VinCE 2014, Budimpešta

AUTENTIČNA VINA I TRENDOVI

reportaza vince 2014 budimpešta vinski magazin vino fino
Budimpešta i sofisticirani Korintia hotel u tom gradu bili su od 28. februara do 1. marta domaćini još jednog VinCE festivala, osnovanog i zamišljenog da bude okupljalište vina i vinarija iz Centralno-istočne Evrope. Za sada još uvek samo tako zamišljenog, jer i dalje veliku većinu učesnika čine vinari iz Mađarske, što ovoj manifestaciji ipak ni najmanje ne oduzima na kvalitetu! Prostrane i dobro postavljene izlagačke sale, vinari grupisani po regionima, lak i funkcionalan sistem čekiranja, kupovine ulaznica i zamene čaša, te najvažnije: izuzetno bogat program radionica i degustacija, koji je okupio preko 10 nosilaca titule Master of Wine, kao i druge vinske autoritete, publiciste i predavače, učinili su VinCe ponovo jednim od najzanimljivijih vinskih manifestacija ovog dela Evrope. Dva dana sasvim su dovoljna da bez nervoze posetilac obiđe i proba sve što vredi, te potroši neko vreme na radionicama.

S obzirom na to da se na jednom mestu pojavilo puno značajnih vinara iz nekoliko najvažnijih mađarskih vinskih regiona, degustacije su bile korisne za sticanje slike o tendencijama u vinskoj industriji kako Mađarske, tako i zemalja u okruženju. Mađari ne odustaju od autohtonih sorti, kao ni od specifičnosti i tradicije svojih regiona, pa i laiku nije teško da za kratko vreme nauči da pravi razlike između vina Vilanja i onih iz Šomloa. Ta distinktivnost sorti i stilova čine mađarska vina interesantnim i potrošačima iz zemalja kao što su SAD, Nemačka ili Velika Britanija, te objašnjava pažnju koju im sve više posvećuju influentni magazini i vinski autoriteti iz celog sveta. Primetne su i tendencije koje ipak prate globalne trendove, pre svega u sve većem okretanju vinara organskoj, odnosno biodinamičkoj proizvodnji i sve značajniji udeo onih koji koketiraju sanatural wines pokretom. Isto tako, opet verovatno zahvaljujući onome što su tendencije kod potrošača širom sveta, mnogi vinari prilagođavaju delimično stil svojih vina internacionalnom ukusu. Tako su mnoga crvena vina Vilanja, tradicionalno robusna, puna, sa visokim alkoholom i značajnim uticajem drveta postala u dobroj meri primetno elegantnija, dok će ljubitelji fenomenalnih vina iz Tokaja takođe primetiti više aromatske svežine i elegancije u vinima. Jedan od nezaobilaznih regiona je i mali Šomlo, na čijem je štandu zajednički nastupilo nekoliko vinarija, a čiji su jufark, furmint i lipolist vina mineralna, sofisticirana, drugačija i zaista autentična.
U programu radionica, posebno su se isticali masterklasovi posvećeni šampanjcima i drugim penušavim vinima, a bilo je izuzetno zanimljivo pratiti radionicu koju je na temu vina iz Jure vodila vinska spisateljica Vink Lorč. Naravno, pričalo se i predavalo najviše o mađarskim, ali i o hrvatskim, srpskim, francuskim, nemačkim, čak i ruskim vinima.
Za nas je posebno važna bila radionica koju je radio Darel Džozef, saradnik magazina Decanter, na temu vina Balkana, među kojim su se našli i plavci, i vranci, ali i prokupac vinarija Ivanović, kao i masterklas o vinima podunavskih zemalja koji je vodila Kerolajn Gilbi, koja je među ostalim vinima odabrala i Trijumf barrique vinarije Aleksandrović kao predstavnika Srbije.

Sale hotela Korintia dva dana bile su stecište trgovaca, somelijera, enologa, novinara i ugostitelja sa svih strana sveta, a organizatori VinCE festivala zadali su domaći zadatak svima u regionu. Dobar vinski festival treba da izgelda baš ovako i nikako drugačije.