Početna»Vino»Vino nedelje»Vino nedelje: PROKUPAC IVANOVIĆ 2014
23.08.2016.

Vino nedelje: PROKUPAC IVANOVIĆ 2014

Vinarija Ivanović
Aleksandrovac, Župa
1050 RSD
Ocena: 87/100

Igor Luković


Iako u svojoj skromnosti on nikad ne bi izgovorio tako nešto, ja ću sebi dati slobodu da aleksandrovačkog vinara Dragoslava Gagu Ivanovića ipak nazovem pionirom, vizionarom i – sasvim lično – ljudinom. Pionir zato što je upravo on bio prvi prvcijati koji je stvorio prvi veliki prokupac u Srbiji, još 2003. godine, i svima dokazao i pokazao da od te sorte stvarno mogu da se proizvode odlična vina, dok većina njegovih kolega uopšte o tome nije ni razmišljala. Vizionar je zato što se usudio da batali siguran posao i platu, vrati se porodičnoj tradiciji i upusti u tada potpuno neizvestan posao sa vinom, čvrsto verujući u sebe, u Župu, u svoj podrum i vinograd. Ljudina je jer ga krase poštenje prema sebi i drugima, manjak nametljivosti i odsustvo sujete. Uz sve to, odlično kuva! Nego, na stranu vinar, tema je vino... Dakle, vino za ovu nedelju je prokupac vinarije Ivanović, iz vrlo izazovne berbe 2014. Veoma je malo srpskih crvenih vina iz te godine koja bih se usudio da preporučim, a ovo je definitivno jedno od prvih na toj kratkoj listi.

Ovaj prokupac iznenadiće vas već na nosu. Veoma voćni miris, puno crnog voća, kupine i borovnice pre svega, ali i divna aroma domaćeg džema od šljiva, uz prepoznatljive začinske, biberaste note. Tu je i malo drveta u pozadini, mekog i slatkastog, koje fino dopunjuje osnovni aromatski profil. U ustima umerene punoće, odlične svežine i opet snažne voćne impresije, ovog puta dopunjene i sa malo aroma crvenog voća, recimo trešanja. Tanina nema previše, ali ih je dovoljno da vinu daju čvrstinu i postojanost u završnici. Gagin prokupac iz 2014. nije veliko vino, nije ni pravljen sa pretenzijom da to bude, već pošteno, veoma dobro, tipično vino od prokupca, koje će se odlično ponašati i ako ga pijete cele večeri sa prijateljima, ali i kao pratilac fine hrane. Naravno da je meso nešto što mu prirodno paše, i to najpre jagnjetina ispod sača, mlada teletina ili špikovana svinjska plećka. Probajte ga i uz pečurke na kajmaku, jela sa tartufima ili dobar, klasičan tartar biftek.