Pre deset godina, kada je zaživela priča o Danu prokupca, na policama vinoteka u Srbiji bilo je samo 15 etike vina od ove sorte, na starim zasadima i na malim površinama. Tada se još moglo čuti da prokupac nije grožđe za kvalitetna vina – iskaz koji je danas nezamisliv u bilo kom ozbiljnom vinskom društvu. Samo jedna decenija bila je dovoljna da se sve promeni, nadamo se – zauvek.
Kameničanka, rskavac, niševka, negotinsko crno, skopsko crno - pod kojim god još imenom da zovemo ovu veliku autohtonu sortu, prokupac danas daje ozbiljna vina kojima se na velikim ocenjivanjima odaje dužno poštovanje, i u vinotekama stoje rame u rame sa vinima od čuvenih međunarodnih sorti. Somelijeri restorana ih preporučuju kao sjajan par uz jela tradicionalne srpske kuhinje - i ne samo nje, a naučnici rade na klonskoj selekciji prokupca kao sorte koja zaslužuje studiozan pristup i brižljivo planiranje njene budućnosti u našim vinogradima.
Danas, 14. oktobra, na 10. Međunarodni dan prokupca, nakon što je Karavan prokupca okupio vinare i vinoljupce Župe i Toplice, u brojnim restoranima i vinotekama obeležava se praznik ove sorte, a u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu dešava se centralno praznično okupljanje – tradicionalni Salon prokupca na kome će videti dokle je prokupac stigao u godini jubileja. Tridesetak vinarija, nove etikete. vinoljupci i vinari povezani zajedničkom strašću i ciljem – sve vas ovo čeka od 17h u istorijskom ambijentu Konaka kneginje Ljubice, na događaju koji će još jednom potvrditi da je prokupac jedan od stubova naše vinske baštine i budućnosti.
Srećan vam Dan prokupca!
Dan prokupca organizuju Vinopedia i Vino & Fino, uz podršku kompanije Telekom.