Dimjat, feteaska alba, furmint, malvazija istarska, grašac, rebula, kadarka, mavrud, vranac, i naš prokupac – najzanimljivije autohtone vinske sorte Centralne i Istočne Evrope dobile su zapaženo mesto u novembarskom izdanju časopisa Decanter. U tekstu koji je priredila
Kerolajn Gilbi MW, i napisala deo teksta koji se odnosi na kadarku, eksperti za vinarstvo ove regije napisali su pojedinačne tekstove o važnim sortama koje definišu regionalni vinski identitet.
- Vina ove regije imaju plemenitu istoriju, dopirući do trpeza kraljeva (Luj XIV je obožavao tokajce) i međunarodnih izložbi (vina iz Negotinske Krajine prikazana su u Rojal Albert Holu 1874. godine) - napisala je, pored ostalog, Kerolajn Gilbi, dodajući da vina Centralne i Istočne Evrope predstavljaju fascinantan mozaik ukusa, bilo da ih prave mali vinari koji ponovo otkrivaju svoje porodične korene, pridošlice na vinskoj sceni ili velike kuće koje se od kvantiteta okreću kvalitetu.

Među autorima tekstova, koji su u većini i sudije Dekantera, nalaze se Robert Gorjak, osnivač prve slovenačke vinske škole Belvin i vinski edukator, Saša Špiranec, vinski pisac i sudija, Žuža Toronji, koorganizatorka londonskog vinskog sajma Ultimate SEE, kao i urednik magazina Vino & Fino Igor Luković, koji je napisao prilog o prokupcu, najvažnijoj crnoj autohtonoj sorti Srbije. On je, pored ostalog, istakao da deo šarma prokupca leži i u njegovoj svestranosti – jer se od njega danas prave čak i penušavci i
blanc de noir vina.
