Početna»Kolumne»Igor Luković»OSVRT UNAZAD, POGLED KA NAPRED
29.12.2015.

OSVRT UNAZAD, POGLED KA NAPRED

Kraj je više nego uzbudljive godine. Na momente teške, na momente nestvarno dobre. Godine koja je na više načina prekretnica. Da vidimo šta smo to imali, unazad:

Veliki test najboljih vina Srbije 2014. Sudije, Master of Wine, vinari, vina. Tenzija, pritisci, sumnjičenja, likovanja. Na kraju, trijumf srpskih vina. Mnogo medalja, mnogo zlata, jaka srebra i bronze, nekih novih a nekih starih favorita i trofeja. Šta smo naučili? Da svetu ne možeš da ugodiš, da ne mogu svi da budu zadovoljni, da ocenjivanja nisu kraj sveta kad ne pobedite, kao što nisu rešenje za sve probleme ni kad dobro prođete. Da svako treba da radi svoj posao. Vinari da prave vino, sudije da sude, organizatori da organizuju. Da spustimo tenzije. Da nismo izgubili ako je drugi pobedio. Naučili smo i da smo sve bolji i da moraju drugi to da nam kažu. Sami sebi i dalje ne verujemo.

Grašac beli. Prvi put posle dugog niza decenija jedna vinarija vratila je originalno ime jednoj lokalnoj sorti. Čekamo ostale.

Salon vina u Hajatu. Preživeo. Bravo!

Samoeliminacija. Gašenje fantomskih organizacija, festivala, mesija. Možeš sve ljude da slažeš jednom. Jednog čoveka možeš da lažeš sve vreme. Ne možeš sve vreme da lažeš sve ljude. Ostaje ko zaslužuje.

Berbu 2014. Kišu. Maglu. Kišu. Plamenjaču. Kišu. Pepelnicu. Kišu. Grad. Kišu. Na kraju botritis. I opet kišu. I maglu. Berba gora od najgore koju pamte najstariji. Brdo novca bačeno u prazno u očajničkim pokušajima da se spase nešto. Neki su imali sreće, ali samo izuzetno. Šta smo naučili? Da protiv prirode ne možemo ništa i podsetili se da se vino pravi prvo u vinogradu. Uvek.

Borbu za tržište. Veliki sistemi u pohodu otimanja tržišta vina od specijalizovanih distributera. Damping cena, nemogući uslovi. Opstaće samo najjači. Kapitalizam. Profit. Nerazumevanje da je vino više od toga.
Nove vinarije. Ipak i uprkos svemu oko nas. Vina u Srbiji sve više. Sve više se piju, razumeju, vole.

Wine Advocate. Preko devedeset poena za vino iz Srbije. Prvi put. Voleli ga ili ne, on je Parker.

Decanter World Wine Awards 2014. Regionalni trofej u Srbiji, prvi put. Šta ćemo sad? Da idemo dalje. Idemo i više.

Nove i stare vinske medije. Vinovnik. Vinopedia. Wines of Balkans. Wine match. Neki svet koji razume to što radi, zna zašto radi, i najvažnije: zna kako da uradi. Svi onlajn. Mislite o tome.

Wine Identity konferencija. Upornost. Nove ideje. Korak napred.
Prokupac. Još novih prokupaca, sve boljih, sve smelijih, sve više. Šta smo naučili? Da ono što imamo nije tako loše. Naprotiv.

Novi zakon o vinu. Nova pravila. Otpor vinara. Trud pojedinaca. Udruženja vinara. Opet otpor. Napokon, shvatanje i prihvatanje. Nove regije. Ipak funkcioniše.

Idemo dalje. Mi smo uz vas.