Početna»Novosti»Alen Dikas: Biljni burgeri neće spasti svet!
03.10.2019.

Alen Dikas: Biljni burgeri neće spasti svet!

Veliki šef je rekao da se slaže sa ocenama da bi čovečanstvo iz ekoloških razloga trebalo da smanji potrošnju mesa, ali da lažno meso nije rešenje

novost alen dikas biljni burgeri neće spasti svet vinski magazin vino fino
Veliki francuski šef Alen Dikas nedavno je osudio recentni trend proizvodnje lažnog mesa, koje se sve češće pojavljuje na menijima restorana, čak i onih sa reputacijom visoke kuhinje. U intervjuu za francusko izdanje sajta Business Insider, šef je rekao da se slaže sa ocenama da bi čovečanstvo iz ekoloških razloga trebalo da smanji potrošnju mesa, ali da biljne alternative mesu kao što su Impossible Burger i Beyond Burger nisu rešenje.

- U budućnosti ćemo sigurno jesti manje mesa, ali će to meso biti kvalitetnije. Smanjenjem proizvodnje manje će se ugrožavati i planeta, a klanice će moći da postignu pravednije cene. Šta će vam pljeskavice od povrća koje liče na meso, kada vam zapravo treba povrće koje izgleda kao pravo povrće - rekao je Dikas.
Dikas je u jednom svom restoranu potpuno izbacio meso sa menija, a u intervjuu je naveo razloge za ovu odluku:

- Moramo da menjamo mentalitet, uključujući i mentalitet roditelja čija deca sada idu u školu. Ne moramo jesti životinjske proteine četiri puta nedeljno. Treba nam manje od toga, ali boljpeg kvaliteta, uz poštovanje godišnjih doba i lovostaja. Ishrana je čin građanske svesti - rekao je Dikas.

U avgustu je grupa međuvladinih eksperata za razvoj klime (GEIC) iznela stav da je smanjenje potrošnje mesa neophodan korak u pravcu daljih nepovoljnih klimatskih promena.