Početna»Novosti»Alen Dikas: U januaru pijte više vina, a ne manje!
17.01.2020.

Alen Dikas: U januaru pijte više vina, a ne manje!

Legendarni francuski gastronom obrušio se na medije i ustanove koji podržavaju kampanju po imenu "suvi januar"

novost alen dikas u januaru pijte više vina a ne manje vinski magazin vino fino
Čuveni francuski šef Alen Dikas pozvao je gurmane i vinopije da u januaru, nakon što prođu veliki zimski praznici, piju više, a ne manje! Ovaj poziv predstavlja otvorenu konfrontaciju sa medijima i ustanovama koji podržavaju kampanju poznatu kao "Suvi januar", čija je ideja da se u ovom periodu ljudi podstiču da smanje potrošnju alkohola, i, ako je moguće, uopšte ne piju do februara.

- Plivam uz struju - rekao je Dikas za agenciju AFP i najavio da će doo kraja januara u svojim restoranima prodavati izvanredna vina iz Burgundije i Bordoa po "diskontnim" cenama.

- Čuo sam za ovaj trend zvani "suvi januar", ali ne želim ništa više da znam o tome i u potpunosti se protivim takvim idejama - rekao je Dikas, koji je dodao i da je njegova misija da "oslobodi vinopije svih inhibicija" kada je u pitanju uživanje u vinu.

Kampanja "Suvi januar", koju je podržavala i francuska vlada na inicijativu medicinske struke, doživela je potpuni krah u najpoznatijoj vinskoj zemlji na svetu: nakon što su se protiv kampanje udružili vinari iz cele zemlje, predsednik Makron, inače veliki ljubitelj vina, sugerisao je da je vreme da se obustavi kampanja protiv jednog od najpoznatijih simbola Francuske, inače ugroženog najavama iz SAD da bi vino moglo biti ocarinjeno po stopi od čak 100 posto.

Što se Dikasa tiče, njegov poziv ljubiteljima vina da što više uživaju u svom omiljenom piću ima i dublji kontekst. Velemajstor francuske gastronomije nedavno je u intervjuu za Figaro rekao da smatra da je premijum segment vina u velikom problemu.

- Velika vina leže u kolekcijama, ali ih ljudi više ne piju. Danas u Francuskoj više niko, čak ni moćni poslovni ljudi, ne naručuje vina od 1.000 evra, jer se boje da će ih drugi gosti popreko gledati. Ovaj fenomen mora se dobro proučiti - rekao je Dikas i rekao da namerava da smanji cenu vina u svojim pariskim bistroima Allard, Benoit, Rech i Aux Lyonnais u okviru akcije koju je nazvao "20 božanskih vina" i koju je osmislio zajedno sa svojim glavnim somelijerom, Žerarom Maržeronom.

- Današnja cena boce u restoranima je 4-5 puta veća od nabavne, pa čak i 7, što je, naprosto, prevara. Mi ćemo prodavati boce po 2.2 puta većoj ceni - rekao je Dikas.

Dikas je za Figaro rekao i da želi da vidi renesansu okupljanja ljudi oko jela i boce vrhunskog vina.

- Ovo znači da ljudi treba da ponovo otkriju smisao zajedništva i toplog razgovora za obrokom, uz bocu dobrog vina. To je simbol naše civilizacije. Mi želimo da ohrabrimo ovaj brak vina i hrane koji je definicija francuskog obroka - govori Alen Dikas.