Početna»Novosti»Cela planeta slavi dolazak mladog božolea
18.11.2021.

Cela planeta slavi dolazak mladog božolea

Ove godine dolazak mladog božolea obeležava se, uz sve probleme sa pandemijskim ograničenjima i sa otežanom isporukom vina, daleko vedrije nego prošle

novost cela planeta slavi dolazak mladog božolea vinski magazin vino fino
Novi božole je stigao u vinoteke, restorane i barove širom sveta: danas je vinska planeta ujedinjena u slavljenju dolaska mladog vina. Od lokalne razbibrige pariskih vinopija koje su pre više od pola veka odlučile da počnu sa priređivanjem zabava na kojima se čekalo novo vino, danas je doček božole nuvoa globalni fenomen od Francuske do Japana. Tako je i ove godine, koja je, po svemu, neobična – nakon prošlogodišnje kataklizme za ugostitelje širom sveta, ova sezona donela je blagi oporavak, ali i nove izazove, od kojih je najveći problem sa distribucijom. Kašnjenje pošiljki širom sveta, nastalo usled naglog rasta potrošnje nakon najcrnjih dana pandemije, obuhvatilo je i isporuke vina, a naročito mladog božolea čiji je “prozor” za transport veoma kratak.

Bez obzira na ove probleme, i na pandemijska ograničenja, mladi božole ove godine slavi se sa mnogo više poleta nego prošle.

Jedna od ključnih osoba odgovornih za globalnu proslavu Dana mladog božolea je Romen Tejto, direktor izvoza u vinskoj kući Georges Duboeuf, koja proizvodi verovatno najpoznatiji mladi božole. Ova kuća je u velikoj meri zaslužna za svetski uspeh mladog božolea i za činjenicu da se ovo vino danas pije i slavi širom planete, na uličnim žurkama, koncertima, degustacijama u vinskim barovima, vinotekama i restoranima...Tejto je u izjavi za magazin Forbes rekao da je ova svetkovina prirodni produžetak slavljenja dolaska prvog, mladog vina, onako kako se to radi širom vinskog sveta.

- Tradicija proslave novog božolea ukorenjena je u Francuskoj tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada su distributeri počeli da se takmiče u tome ko će prvi dostaviti mlado vino pariskim bistroima. Ovo takmičenje dovelo je do toga da su ljudi počeli da se okupljaju u barovima i restoranima kako bi dočekali mlado vino – ispričao je Romen Tejto za magazin Forbes, dodavši da je novonastala svetkovina dobila državni “pečat” tek 1985. godine, kada je Francuska utemeljila treći četvrtak u novembru kao zvanični datum premijere vina iz nove berbe.

Božole nuvo poneo je ime po regiji Božole, severno od Liona u Francuskoj. Ovde se mahom gaji game, sorta koja je savršena za pravljenje lakih vina sa snažnim voćnim notama, a tridesetih godina prošlog veka game je dobio novi zamah zahvaljujući Mišelu Flanziju iz Narbona, koji je napisao slavnu studiju o postupku kontrolisane karbonske maceracije i tako uspostavio osnovu za pravljenje kvalitetnog i tehniloški ujednačenog mladog božolea. Do šezdesetih godina dvadesetog veka, ovaj metod postao je regionalni standard za mladi božole.

Novouspostavljena tradicija proslave mladog božolea učinila je od ove regije prvorazrednu turističku atrakciju tokom novembra, kada se ovde održava više od 100 festivala, a vino se hitro transportuje u stotinak zemalja sveta kako bi stiglo do potrošača na vreme za veliku proslavu, trećeg četvrtka u novembru. Tog dana, idealno je da se vino blago rashladi do temperature od oko 13 stepeni i nakon toga popije bez odlaganja: ono nije namenjeno za čuvanje i odležavanje, već za konzumaciju u veselom društvu i uz dobru trpezu, kao nepretenciozan i poletan uvod u sezonu velikih zimskih praznika.