Početna»Novosti»Debakl restorana Alena Dikasa i Alberta Adrije?
27.01.2022.

Debakl restorana Alena Dikasa i Alberta Adrije?

ADMO Les Ombres, pop up lokal u Parizu koji 100 dana vode dva slavna šefa, dobio je izuzetno loše ocene za servis i zanatski tretman hrane

novost debakl restorana alena dikasa i alberta adrije vinski magazin vino fino
Foto: admo.lesombres-restaurant.com
Verovatno ste već čuli za ADMO Les Ombres, pop up restoran sa ograničenim trajanjem od samo sto dana koji je otvoren krajem prošle godine u Parizu. Ovaj zanimljivi i pomalo neočekivani gastronomski projekat iza koga stoje dva velika svetska šefa Alen Dikas i Albert Adrija, svega dvadesetak dana pred zatvaranje suočio se sa veoma lošim recenzijama koje su stigle od članova udruženja italijanskih restoratera, šefova i kritičara, poznatog FoodClub-a. Kako je ocenjeno, saradnja čuvenih šefova ozbiljan je promašaj a sam restoran - potpuni debakl, mesto koje bi svaki pravi poštovalac ozbiljne gastronomije trebalo da izbegava. Servis su ocenili kao veoma loš, a ceo koncept isuviše komercijalnim.

- Reč je o banalnoj komercijalnoj operaciji na nivou tipičnih restorana kakve slavni svetski šefovi otvaraju u Las Vegasu ili Dubaju. Jela su izvanredno koncipirana ali se gosti već na početku susreću sa servisom koji ne pokazuje ni entuzijazam ni zanimanje za ono što prodaje. Izvedba jela je traljava, ono što bi trebalo biti upečatljivo nema nikakve snage, što bi trebalo briljirati je bledo, nesklad i greške zamuljani su pokušajima da se sve utiša i uprosječi. Ako je ovaj "stil" nameran, ne moguda zamislim drugi razlog osim da restoran ne želi da uvredi nepca starih buržujskih tetki - napisao je, a prenela Plava Kamenica. član FoodClub-a, italijanski gurman i amater-kritičar Dominik Lanjeze, veliki poznavalac gastronomskog opusa oba kuvara, a naročito Alberta Adrije.

Saradnja šefova koji imaju potpuno drugačije poglede na kulinarstvo i gastronomiju, što je verovatno i najveći problem samog koncepta restorana, nije nastala odjednom, piše Fine Dining Lovers, već se ideja Dikasu „motala“ po glavi nekoliko godina i samo se čekao pravi trenutak za njenu realizaciju.

- Napustio sam Plaza Athenee, a Albert je morao da zatvori svoje španske restorane zbog pandemije. Pozvao sam ga i pitao da - li želiš da se zabavimo? Nije oklevao ni sekunde – ispričao je Dikas za pomenuti sajt.

I zabavili su se, ali očigledno i više nego što bi trebalo. Ipak, bez obzira na ove kritike, restoran radi punom parom čak i sa cenom koja je dosta visoka za jedan pop up restoran, 380 evra po osobi.