Početna»Novosti»Endrju Džeford: Apelacijama je potrebna velika reforma!
26.08.2021.

Endrju Džeford: Apelacijama je potrebna velika reforma!

Vinski pisac i kolumnista Dekantera rekao je da je vinskim apelacijama, pre svega u Francuskoj, potrebna veća sloboda da se bore sa klimatskim promenama

novost endrju džeford apelacijama je potrebna velika reforma vinski magazin vino fino
Vinski pisac Endrju Džeford, poznati kolumnista lista Decanter, u septembarskom izdanju ovog lista pozvao je na radikalnu promenu aktuelnog sistema vinskih apelacija u Evropi, kako bi se vinari lakše prilagođavali sve bržim klimatskim promenama.

- Apelacije i njihovi različiti ekvivalenti širom Evrope imaju problem. On nije egzistencijalne prirode, jer su apelacije briljantna ideja – one pomažu malim proizvođačima da izađu na tržište. One su, takođe, neophodne jer je vrednost vina pre svega zasnovana na njegovom poreklu, a apelacije garantuju poreklo. Problem je u nečem drugom – apelacijama je, baš kao i vašem automobilu ili kući, potrebno održavanje. A tog održavanja nema – naveo je Džeford u tekstu koji će izvesno privući puno pažnje među vinskim stručnjacima.

Džeford je u tekstu napravio kratak osvrt na istoriju apelacija u Francuskoj: od teških i turbulentnih tridesetih godina prošlog veka kada je stvoreno mnogo apelacija, preko pedesetih godina koje su bile srećne, ali ekonomski teške, do osamdesetih godina kada su apelacije već bile mahom utvrđene.

- Poslednjih četrdeset godina sve se promenilo: ekonomski uslovi su povoljni, a regije koje prave vrhunska vina napredovale su više nego što je iko u prethodnim generacijama mogao i da sanja...Promenili su se obrasci konzumacije, a klima je postala vrelija – napisao je Džeford.

U nastavku ovog veoma zanimljivog teksta, Džeford je rekao da mnoge evropske regije imaju koristi od klimatskih promena, a druge pate od vrelih talasa, suše i prolećnog mraza.

- Pravila većine apelacija treba promeniti, a naročito ona u vezi sa sortama i kupažama – naveo je Džeford. On je dao i nekoliko veoma zanimljivih primera za neadekvatnost današnjeg sistema apelacija:

- U Anžuu, u julu 2020. godine, otkrio sam da ova regija, slavna po slatkim belim vinima i poluslatkom rozeu, ubrzano mutira u izvanredno tle za suva bela vina zasnovana na šenan blanu, kao i za crvena vina sa kaberne sovinjonom kao osnovom – napisao je Džeford, koji je pomenuo i Šatonef-di-Pap kao regiju koja ubrzano menja svoj karakter, pod pritiskom klimatskih promena:

- Ovde sam otkrio renesansu starih, “zaboravljenih” sorti kao što su vakareze, kunoaz, muskarden i pikardan – naveo je, dodavši da grenaš, sorta koja daje vina bogata alkoholom, postepeno gubi naklonost vinara. Džeford je pohvalio fleksibilnost apelacije Šatonef-di-Pap koja omogućava vinarima punu kreativnu slobodu:

- Apelacijama na jugu Francuske očajnički je potrebna sloboda delovanja kakvu ima Šatonef-di-Pap. Treba im mogućnost da prave kupaže kakve žele, da koriste veliki broj sorti, da modifikuju sortiment po volji...A u međuvremenu, zone kao što je Burgundija mogle bi da proizvode mnogo poželjnija vina kada bi menjale svoje unutrašnje granice u skladu sa današnjom klimatskom stvarnošću – napisao je Džeford i zaključio:

- Bez održavanja, ništa ne traje večno. Vreme je da se zovu majstori – napisao je čuveni kolumnista.