Izuzetno hladan talas zahvatio je veliki deo Evrope, a naša zemlja nije jedina u kojoj su jutarnje temperature danas bile ispod nule. Surova hladnoća noćas je dočekala i vinogradare u nekim delovima Francuske, pa su su odlučili da ništa ne prepuste slučaju i da svoje vinograde zaštite uz pomoć vatre zapaljene u neposrednoj blizini čokota, po tradicionalnoj metodi koja se dugo koristi u ovom delu sveta: vatra zapaljena između čokota zagreva prizemni vazduh i održava temperaturu u preko potrebnom plusu.
Naredni dani pokazaće da li će ova mera uroditi plodom i sačuvati ovogodišnju berbu od mraza, a jedna od vinarija koje su se odlučile na ovaj korak je i burgundijska kuća Domaine Buisson.
Na fotografijama koje je vinarija Domaine Buisson podelila na Fejsbuku vide se prizori koji će biti potresni za svakog vinogradara: radnici u vinogradu proveli su noć i zoru štiteći vinograde na jedini mogući način pod ovim uslovima. Prijatelji vinarije pozdravili su ove napore, a među njima je i Master of Wine Žeremi Cukerman koji im je napisao:
- Držim palčeve!
Pogledajte album koji su u vinariji Domaine Buisson snimili ovog jutra.