Početna»Novosti»Geranium je najbolji restoran na svetu
19.07.2022.

Geranium je najbolji restoran na svetu

Gastronomski raj Rasmusa Kofoeda, smešten u Kopenhagenu, našao se na čelu izbora The World’s 50 Best Restaurants, nasledivši na prvom mestu Nomu Renea Redžepija

novost geranium je najbolji restoran na svetu vinski magazin vino fino
foto: 50 BEST
U Londonu, na najvažnijem događaju u godini među restoraterima, takmičenju The World’s 50 Best Restaurants, najboljim restoranom na svetu u 2022. godini sinoć je proglašen restoran Geranium iz Kopenhagena, grada koji je očigledno postao – i ostao - „najvrelija“ gastronomska tačka na planeti.

Geranium, koji već dugi niz godina vodi megazvezda švedskog kuvanja Rasmus Kofoed (u sredini snimka, nosi leptir mašnu) na prvom mestu nasledio je Nomu, restoran slavnog Renea Redžepija koji se već pet puta našao na vrhu ove liste. Na drugom mestu je restoran Central iz Lime koji je i najbolji restoran Južne Amerike. Hiša Franko, slovenačke najslavnije šefice Ane Roš, ove godine, spustila se sa 21. na 34. mesto liste, a njen restoran i ovaj put jedini iz regiona među 100 najboljih na svetu.

Najbolja šefica na svetu je Leonor Espinoza iz restorana Leo iz Kolumbije koja je sa trona skinula Peruanku Piju Leon, prošlogodišnjeg najboljeg ženskog šefa na svetu.

Novina ovogodišnjeg izbora je nagrada za najboljeg somelijera na svetu za 2022. i koja je otišla u ruke jednom od trojice braće Roka, slavnom Đuzepeu iz njihovog porodičnog restorana El Celler de Can Roca u Španiji.

Skroz novi na listi je restoran talentovanog šefa Rasmusa Munka, Alchemist iz Kopenhagena koji se našao na visokom 18. mestu.

Inače, ove godine, cenjeni izbor The World’s 50 Best Restaurants slavi jubilarnih dvadeset godina na svetskoj restoranskoj sceni. Izbor tradicionalno sponzorišu brendovi S.Pellegrino i Acqua Panna. Sama ceremonija dodele nagrada ove godine održana je na mestu nekadašnje glavne ribarnice u Londonu, na legendarnoj pijaci Old Billingsgate, a program je vodio Stenli Tuči, proslavljeni glumac koji je i ambasador brenda San Pellegrino.

Restoran Geranium smešten je, što je poseban kuriozitet, u zgradi fudbalskog stadiona u Feledparken parku u Kopenhagenu. Glavna stavka na meniju je Letnji univerzum, degustacioni meni nastao u skladu sa pravilima nove nordijske kuhinje - lokalni, potpuno prirodni sastojci koji slave gastronomsko nasleđe dalekog severa - i koji košta 430 evra.