Početna»Novosti»Najskuplji restoran na svetu nalazi se u Ibici
20.01.2022.

Najskuplji restoran na svetu nalazi se u Ibici

Za večeru u restoranu Sublimotion potrebno je izdvojiti čak 2.380 dolara po osobi

novost najskuplji restoran na svetu nalazi se u ibici vinski magazin vino fino
Na samom početku 2022. godine, najskuplji restoran na svetu i dalje je Sublimotion, gastronomski hram smešten na Ibici za čiju je večeru od čak dvadeset sledova potrebno izdvojiti 2.380 dolara, po osobi. Večera traje oko tri sata, u nju su uračunata i pića, a restoran koji radi samo nekoliko meseci godišnje, od početka juna do kraja septembra, godinama ima status najskupljeg restorana na svetu.

Na spisku najskupljih restorana nalazi se i jedan podvodni gastro hram. Ithaa Undersea, nalazi se na Maldivima, a za posetu potrebno vam je dosta manje novca, tačnije 320 dolara po osobi. Reč je o prvom podvodnom restoranu na svetu u kome se gostima večera služi na pet metara dubine Indijskog okeana. Restoran može da primi samo 14 gostiju u jednom trenutku, za ručak od četiri ganga ili večeru od šest sledova sa potpisom italijanskog šefa Marka Amaronea.

Na spisku najskupljih restorana na svetu uglavnom su fine dining restorani koji gostima nude degustacione menije, a veoma retko najskuplji su a la carte restorani. Iako cena varira od izbora gosta, u restoranu Aragawa u Tokiju hrana košta i do 370 dolara po osobi. Gastronomima širom sveta, ovaj restoran je poznat po ekskluzivnim komadima mesa, poput wagyu ili kobe govedine iz slobodnog uzgoja. U Tokiju se inače nalaze i najskuplji Mišlenovi restorani na svetu, a među njima je i Kitcho Arashiyama koji gostima nudi degustacioni meni od deset jela napravljenih od veoma luksuznih i retkih namirnica. Restoran je ovenčan sa maksimalne tri Mišlenove zvezde, pa je za gastronomsko iskustvo potrebno izdvojiti i do 570 dolara po osobi.

Kada govorimo o najskupljim restoranima na svetu, lista nikako ne bi bila kompletna bez restorana u Francuskoj. Jedan od najluksuznijih svakako je čuveni Guy Savoy u Parizu u kome hrana bez pića košta čak 626 dolara po osobi, dok će vam pedeset dolara više, ipak biti potrebno u Njujorku, za gastronomski doživljaj u restoranu sa tri Mišlenove zvezde, Per Se, čuvenog šefa Tomasa Kelera.