Početna»Novosti»Španski sir Olavidia je najbolji na planeti!
10.11.2021.

Španski sir Olavidia je najbolji na planeti!

Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koščica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu

novost Španski sir olavidia je najbolji na planeti vinski magazin vino fino
Na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu, meki španski kozji sir po imenu Olavidia oduševio je sudije World's Best Cheese nadmetanja.

- Poželeo sam da idem u krevet s njim - rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.

-Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv - dodao je je sudija.

Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu po imenu Quesos y Besos, što u prevodu znači sirevi i poljupci. Ova kompanija počela je sa radom pre samo pet godina, južnoj Španiji.

- Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas. – rekla je glavna proizvođačica sira Silvia Pelaez na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.

Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koščica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu. Na drugom mestu je meki sir kuće Fromagerie Berthaut iz Francuske, na trećem mestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je Rogue River Blue, organski plavi sir iz Oregona u Sjedinjenim Američkim Državama.