Početna»Novosti»Umro je veliki francuski šef Žoel Robušon
06.08.2018.

Umro je veliki francuski šef Žoel Robušon

Robušon je bio čovek jednostavnih ukusa: u njegovoj gastronomskoj viziji ništa nije smelo da naruši savršen ukus kvalitetnih namirnica

novost umro je veliki francuski šef Žoel robušon vinski magazin vino fino

Legendarni francuski šef Žoel Robušon, čiji su restorani širom sveta osvojili čak 28 Mišelinovih zvezda, umro je u Ženevi u 73. godini.

Robušon, koji je važio za jednog od najznačajnijih kuvara u istoriji, rođen je 1945. u Poatjeu u Francuskoj. Tokom višedecenijske karijere stvorio je gastronomsku imperiju na više kontinenata, a koja se odlikovala visokim cenama i perfektnim kvalitetom hrane u svakom pojedinačnom restoranu u lancu kojim je upravljao vodeći računa o svakoj sitnici i ne dopuštajući da njegovo ime kaljaju neodgovorni šefovi i menadžeri. Posedovao je restorane u Parizu, Monaku, Hong Kongu, Las Vegasu, Tokiju, Bangkoku...

Godine 1989. ugledni kulinarski vodič Gault et Millau prozvao je Robušona šefom veka.

Robušon je bio čovek jednostavnih ukusa: u njegovoj gastronomskoj viziji ništa nije smelo da naruši savršen ukus kvalitetnih namirnica koje su morale biti spremljene jednostavno i perfektno. Hrana koja je nudio bila je upravo takva, a i u svoje slobodno vreme birao je temeljnu, jednostavnu kuhinju ruralne Francuske:

- Ja sam običan čovek koji voli jednostavne stvari. Recimo, odrezak i pomfrit, ali onaj fini, francuski. Pored toga, veoma volim jaja. Napravio sam mnogo omleta do sada, kao i salata. Uživam u dobroj zelenoj salati, pogotovo ako uz nju imam i vrhunski paradajz pun prirodnih ukusa i malo burate ili mocarele. Volim i pečeno pile sa krompirom iz rerne, ali to su stvari koje jednostavno svi vole - govorio je.