Početna»Novosti»Vino je i dalje bolja investicija od zlata!
03.01.2022.

Vino je i dalje bolja investicija od zlata!

U godini za nama kolekcionarska vina donosila su stabilan i rekordan profit, navodi se u izveštaju specijalizovane berzanske kuće Liv-ex

novost vino je i dalje bolja investicija od zlata vinski magazin vino fino
foto: Sotheby's

Berzanska kuća Liv-ex, posvećena trgovini vinima i praćenju globalnog tržišta u ovom sve uspešnijem sektoru, objavila je podatke koji pokazuju da je u godini za nama vino donosilo ozbiljan profit i veću dobit nego trgovina zlatom, koja se smatra najbezbednijom investicijom u kriznim vremenima.

Sekundarno tržište vina - dakle, sve transakcije koje su zasnovane na preprodaji, uključujući i prodaju vina na aukcijama - u prošloj godini dostiglo je rekordne profite, nadmašivši i 2020. godinu koja je označila pravi bum ovog dela tržišta. Nekim vinima cena je porasla u proteklom periodu i za 80 procenata, a naročito je isplativa trgovina šampanjcem: na primer, karton sa 12 boca šampanjca Salon iz berbe 2002. koštao je oko 7.000 evra, a sada staje više od 12.500 evra, navode u The London International Vintners Excange. Ovo je, naravno, ekstreman primer, ali i prosečan rast cene dovoljan je za brz povratak novca pri ozbiljnim investicijama. Cena pedeset najprodavanijih šampanjaca porasla je u proseku za 33.7 odsto, a mnogim etiketama kuća kao što su Taittinger i Krug ona se povećala za više od 50 odsto.

Što se vina iz Bordoa tiče, došlo je do neobičnog raslojavanja prodaje. Iako je opao ukupni obim izvoza u najčuvenijoj vinskoj oblasti na planeti, tržišni udeo vina iz kuća prvog roda nastavio je da raste i u prošloj godini. Potpuna dominacija Bordoa na elitnom delu tržišta odražava se i na listi deset najprodavanijh vinskih brendova u najvišem segmentu prodaje: čak sedam brendova dolazi iz ove oblasti, a na čelu je kuća Château Lafite Rothschild, za kojom sleede Petrus i Mouton Rotschild. Posle velike trojke iz Bordoa, na listi slede Sassicaia iz Toskane, pa ponovo čuveni bordovski brendovi Château Margaux i Château Haut-Brion. Kaifornijska vinarija Screaming Eagle, svakao najprestižnija vinska kuća u SAD, nalazi se na sedmom mestu. Na osmom nestu i dalje je Bordo - Château Pontet-Canet, na devetom Domaine de la Romanée-Conti iz Burgundije, a na desetom mestu je još jedna kuća iz Bordoa, Château Latour.

Zvuči gotovo neverovatno, ali na listi deset najprodavanijih kolekcionarskih vina čak šest nose etiketu Château Lafite Rothschild, i dolaze iz berbi 2018, 2017, 2015, 2009, 2016 i 2010 - dakle, posredi su vina kod kojih puni potencijal sazrevanja ni izdaleka nije "otključan" i vrednost će im još dugo rasti.

Tim berzanske kuće Liv-ex pripisao je veliki uspeh sekundarnog tržišta vina pre svega činjenici da su pandemijske mere tokom 2020. godine mnogim ljudima uštedele novac koji bi inače bio potrošen na izlaske i putovanja. Tu je i faktor izuzetno niskih - i često nepostojećih - kamatnih stopa na štedne uloge, što tržište tera da se okreće alternativnim načinima uvećavanja vrednosti ličnih portfolija.

- Čak i kada su ublažene epidemijske mere, tržište vrhunskog vina ostalo je u fokusu - navodi se u izveštaju za godinu 2021, uz zaključak da vino, u nesigurnim vremenima, donosi, kako su rekli, "stabilan prihod i čulno zadovoljstvo".