Početna»Novosti»Wine Spectator objavio je listu 100 najboljih vina
22.11.2021.

Wine Spectator objavio je listu 100 najboljih vina

Dominust Estate 2018, remek-delo čuvenog vinara Kristijana Muija našlo se na prvom mestu godišnje top liste uticajnog magazina

novost wine spectator objavio je listu 100 najboljih vina vinski magazin vino fino
Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio urednički tim ove kuće, uz ocenjivanje parametara kao što su kvalitet, vrednost za uloženi novac, dostupnost i – uzbudljivost vina. Prvo vino na listi, koje je kritičare Wine Spectatora ostavilo bez daha, dolazi iz doline Napa u Kaliforniji – Dominus Estate je, kako su ocenili kritičari, vrhunac dugog rada i jedna od kruna karijere Kristijana Muija, vinara koji je aktivno učestvovao u više od pedeset berbi i čije ime se širom vinskog sveta izgovara za ogromnim poštovanjem.

Ovo su prvih deset vina koja je odabrao žiri uticajnog američkog vinskog medija, a cela lista može se videti na ovom linku.

1. Dominus Estate 2018

Dolina Napa, Kalifornija
97 poena
Cena: 269 dolara


Dominus Estate 2018, vino iz istoimene vinarije u dolini Napa u Kaliforniji, predstavlja, kažu u Wine Spectatoru, vrhunski primer za dugotrajan i strpljiv rad u vinogradu i vinariji koji je krunisan stvaranjem vina beskompromisnog kvaliteta. Tvorac vina je Kristijan Mui, legendarni vinar čija je karijera u Bordou uključila i rad u vinariji Petrus, a u ovu regiju uveo je, navode u Wine Spectatoru, i metod zelene berbe koji je u početku nailazio na otpor bordovskih vinara. Mui je u Kaliforniju doneo ogromno iskustvo iz Bordoa i primenio ga u jednom od najzahvalnijih teroara na planeti, stvorivši kuću Dominus Estate čije je najbolje vino u istoriji, Dominus Estate 2018, rasni i plemeniti kaberne sovinjon sa malim dodacima kaberne frana i peti verdoa.

Kritičar Džejms Moulsvort ovako je opisao ovo vino:

- Čvrsto upakovano vino, sa jasnim, čistim i odlučnim aromama kasisa, redukovanih šljiva i pirea od kupina, ujedinjenih sa kičmom od gvožđa, dok u njega proviruju i suptilne note lovora, zove i duvana. Fine strukture, ali impresivne čvrstine, sa dugom završnicom kroz koju se probija ukus gvožđa. Čuvati u podrumu i piti od 2024. do 2040.

2. Château Pichon Longueville Lalande 2018

Bordo, Francuska
98 poena
Cena: 198 dolara


Kupaža kaberne sovinjona, merloa, kaberne frana i peti verdoa namenjena je dugom odležavanju, i naslednik je vina iz slavnih berbi 1959. i 1982. Moulsvort vino opisuje kao pravo aromatsko blago slatkog od šljiva i paste od kupina, kome je potrebno dugo vremena da se u potpunosti razotkrije jer je prekriveno slojem aroma tople zemlje, oprljenog kedra, duvana i lovora.

3. Heitz Cellar Martha’s Vineyard Oakville Cabernet Sauvignon 2016

Dolina Napa, SAD
95 poena
Cena: 250 dolara


Ovo, kako su kritičari opisali, veoma prefinjeno i otmeno vino koje već sada ima dovoljno šarma da se može sa radošću otvoriti, nosi na sebi vrlo poznatu etiketu – vino istog imena iz 1974. godine smatra se jednim od najboljih u istoriji doline Napa. Vino ima zavodljivu aromu nane. koju prate note lovora, ljubičice, šljive i pralina sa likerom od višnje.

4. Merum Priorati, Priorat Desti 2018

Penedeš, Španija
95 poena
Cena: 49 dolara


Rafinirano, koncentrisano i elegantno vino sa aromama trešnje, ljubičice i anisa, sa izrazitim mineralnim tonovima. U završnici ima elemente planinskog bilja i začina. Kupaža grenaša. karinjana i siraa nosi autorski pečat enologa Rožea Oferila.

5. Le Chiuse Brunello di Montalcino 2016

Montalčino, Italija
98 poena
Cena: 99 dolara


Reputacija jednog od najboljih proizvođača brunela nosi sa sobom i ogromnu odgovornost, a vinari kuće Le Chiuse, smeštene na severu Moltančina, u berbi 2016. napravili su vino koje dostiže, pa i nadmašuje visoke standarde toskanskog vinarstva. Vino ima arome jagode i trešnje, akcentirane biljnim, mineralnim i duvanskim notama, i vrlo rafinirane tanine.6. Louis Latour Corton-Charlemagne 2018

Burgundija, Francuska
95 poena
Cena: 200 dolara


Ovaj šardone kuće Louis Latour dobro je poznat širom sveta, a u berbi 2018. vinari su ostvarili pun aromatski balans, pre svega zahvaljujući odličnom tajmingu berbe. Svež je i voćan, sa aromama i ukusima limuna, kruške, belog cveća i kamena. Završnicu odlikuju ukusi limuna, putera i peciva.

7. Château Léoville Poyferré St. Julien 2018

Bordo, Francuska
97 poena
Cena: 104 dolara


Vino stvoreno kao plod saradnje vinarke Izabel Davin i čuvenog konsultanta Mišela Rolana napravljeno je kao grand vin modernog stila. U pitanju je složena kupaža kaberne sovinjona, merloa kaberne frana i peti verdoa u kojoj se prvo susreću, kako su opisali kritičari, talasi zagrejanog kasisa, moka kafe i toplog katrana, nakon čega se otvara aromatsko jezgro sačinjeno od macerirane šljive, borovnica i kupina.

8. Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2016

Barolo, Italija
95 poena
Cena: 90 dolara


Jedini barolo na ovoj prestižnoj listi odležavao je tri godine u velikim buradima od slavonskog hrasta. Odlikuje ga aromatsko jezgro trešanja i ribizli, koje je uokvireno notama sena, eukaliptusa i divlje majčine dušice.

9. Salvestrin Cabernet Sauvignon St. Helena Dr. Crane Vineyard 2018

Dolina Napa, SAD
95 poena
Cena: 80 dolara


Istorijska vinarija u dolini Napa može da se pohvali kontinuitetom rada još od 1858. godine, a vinarka Natali Vinkler, koja ovde radi od 2017. godine, usmerila je ovu kuću ka organskim praksama. Ovo vino je tipično za nju: vedro, sveže i čisto u izrazu, puno aroma ribizle, šljive i crnih trešanja, sa suptilnom notom gvožđa. Može se sa zadovoljstvom piti već od sledeće godine, ili čuvati narednih petnaestak godina.

10. Château de Nalys Châteauneuf-du-Pape 2018

Dolina Rone, Francuska
95 poena
Cena: 105 dolara


Na desetom mestu je vino legendarne kuće koja postoji još od 17. veka. U pitanju je složena kupaža grenaša, siraa, murverda, kunuaza i muskardena, a koja se odlikuje vedrim aromatskim notama lovora, maceriranim kupinama, malinama i šljivama. Završnica je bogata i puna ukusa sladića. Vino se može otvarati već sledeće godine, sa potencijalom za sazrevanje od petnaestak godina.