Početna»Vino»Reportaže»LAKOĆA POSTOJANJA U ISTRI
06.03.2016.

LAKOĆA POSTOJANJA U ISTRI

Agrolaguna – priča o uspehu i vrhunskom kvalitetu

reportaza lakoĆa postojanja u istri vinski magazin vino fino
Otići u Istru.... Nebitno kada, u kom mesecu, jer Istra uvek ima da ponudi mnogo. Uroniti u lavirint maslina, malvazije, terana, tartufa, ribe i školjki, sireva, špargli, pršuta, odrezaka od boškarina... Udahnuti borovinu, jod i prašinu crvene zemlje. Družiti se sa Istrijanima! Istri, pored svega što nudi, more dođe nekako usput, kao bonus track. Dakle, nije važno kad, ali mi smo imali sreće da u Istru odemo u septembru, u sred berbe grožđa, i budemo gosti Agrolagune.

Danas uspešna kompanija sa prepoznatljivim brendovima i kolekcijom prestižnih međunarodnih nagrada iz svake od oblasti poslovanja u trouglu vino – ulje – sir, Agrolaguna je pre samo deset godina bila kombinat na ivici stečaja. Posle decenije ulaganja, pošto je postala deo Agrokora, danas je to kompanija čije je poslovanje naslonjeno na vinarstvo, uz ozbiljnu produkciju visokokvalitetnog maslinovog ulja, a od nedavno i proizvodnju sira čiji je epicentar stancija, odnosno gazdinstvo Špin u Zapadnoj Istri.

Iako je Agrolaguna postala najveća vinska kuća u Istri, politika ovde nije okrenuta kvantitetu, već kvalitetu. Svi vinogradi na površini od oko 500 hektara obnovljeni su u potpunosti, a kroz njih je izgrađen i 7 kilometara dugačak vinski put. Kroz sale za degustaciju, vinograde i vinariju ovde sada godišnje prođe preko 20 000 turista.
Kreiranjem brenda Vina Laguna pre tri godine, napravljen je novi korak prema tržištu sa ciljem da se naglasi dostignuti kvalitet. Naravno, okosnica vinske priče naslonjena je na istarsku malvaziju. Za kratko vreme, Lagunine malvazije dospele su među nekoliko najboljih u Istri, osvajajući nagrade na loklanim i internacionalnim takmičenjma.

Istra na relativno malom prostoru ima nekoliko dramatično različitih teroara, sa različitom klimom, zemljištem i geografskim položajem, a sve to ujedinjeno spojem mediteranske i alpske klime koje se susreću na ovom mestu. To daje diverzitet i stvara niz mikrolokacija na kojima autohtone i internacionalne sorte grožđa daju različit karakter vinima.

Vina Agrolagune podeljena su u tri segmenta. Vina Laguna Select je linija svežih, lako razumljivih i nepretencioznih, ali kvalitetnih vina koja imaju odličan odnos cene i kvaliteta, što se posebno vidi na malvaziji i crvenoj kupaži Terra Rosa. Osim ta dva, tu su i druga sortna vina od internacionalnih sorti grožđa. Zatim je tu linija raskošnih i visokokvalitetnih vina pod nazivom Festigia, u kojoj se osim šardonea, merloa, kabernea i crvene kupaže Castello, nalazi i nagrađivana Festigia malvazija. Napokon, tu je i Festigia Riserva, linija u kojoj se pravi jedinstvena malvazija od grožđa sa posebnih položaja, veoma zrela i raskošna.